Buurtbewoners zetten dit weekend uit protest de straat af
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Baarle-Nassau neemt extra maatregelen tegen overlast vuurwerkkopers

De gemeente Baarle-Nassau komt met extra maatregelen om overlast in het dorp door de grootschalige vuurwerkverkoop net over de grens in België te verminderen.

Baarle-Nassau ligt op de grens met België en veel Nederlanders kopen hun vuurwerk in de Belgische enclave in de gemeente, Baarle-Hertog. Daar mag het hele jaar door legaal vuurwerk worden verkocht, maar dat leidt tot veel drukte.

De bewoners van Baarle-Nassau zijn klaar met de vervelende gevolgen van die grote drukte: auto's die de straten blokkeren en wildplassende klanten. Uit protest zetten ze zaterdagmiddag een deel van het centrum af. "We zijn al jaren in gesprek met beide gemeenten over de overlast. Er zijn hier zes vuurwerkwinkels," zegt een bewoner over het beleid van het Vlaamse Baarle-Hertog.

"Rond 2013 werd gezegd dat die vergunningen niet verlengd zouden worden en in 2018 zouden eindigen, maar die winkels zitten er nog steeds. Sterker nog: de vergunning is niet alleen verlengd, maar de winkels mogen ook meer vuurwerk hebben."

Vuurwerk kopen kan in Baarle-Nassau bij verschillende winkels

De actie van dit weekend lijkt zijn vruchten af te werpen, schrijft Omroep Brabant. Zo wil de gemeente dat er vanaf begin december extra parkeergelegenheid komt op privéterreinen aan de Belgische kant van de grens. Ook komen er verkeersregelaars die auto's naar die parkeerplekken moeten leiden.

Verder plaatst de gemeente extra afvalbakken en een toiletwagen en komt er meer toezicht en handhaving in het centrum. Daarvoor worden extra boa's ingehuurd.

Structurele oplossing

De gemeente zal ook meer vuurwerkcontroles gaan uitvoeren om te voorkomen dat illegaal vuurwerk vanuit het Belgische Baarle-Hertog Nederland binnenkomt. Zaterdag werd bij een controle in en rondom Baarle-Nassau al 500 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Buurtbewoners en handelaren reageren verschillend op de nieuwe maatregelen:

Maartregelen tegen vuurwerkoverlast in Baarle-Nassau

Het is de verwachting dat er met de aanvullende maatregelen een deel van de overlast wordt opgelost, maar de gemeente waarschuwt ook: "Helaas is 24/7 toezicht en handhaving niet mogelijk."

Op termijn is het de bedoeling om de vuurwerkwinkels te verplaatsen naar een locatie buiten de dorpskern van Baarle-Hertog. Er ligt inmiddels een plan, maar het duurt nog zeker een paar jaar voor daar een besluit over wordt genomen.

Advertentie via Ster.nl