NOS Nieuws

Belgische agenten protesteren tegen geweld tegen de politie

In het centrum van Brussel zijn meer dan 10.000 agenten de straat op gegaan om te demonstreren tegen geweld gericht op de politie.

Volgens de politievakbonden gebeurt hier nog te weinig tegen, hoewel de regering heeft aangekondigd harder in te grijpen. Nu kun je in België voor een geweldsdelict drie tot vijf jaar celstraf krijgen. De regering wil dat voor eenzelfde geweldsdelict gepleegd tegen een politieagent een maximale celstraf van 10 jaar in de wet wordt vastgelegd.

Op beelden van de demonstratie is te horen dat de demonstranten lawaai maken met fluitjes en vuurwerk:

De politie was de afgelopen weken vaak het mikpunt. In Brussel werd onder andere een agent die in een politieauto zat in zijn nek gestoken. Hij overleed in het ziekenhuis. Een collega werd gestoken in zijn arm.

Terroristische daad

De man die stak was een bekende van justitie en zat tussen 2013 en 2019 in de gevangenis. Hij werd nooit berecht voor terrorisme, maar stond wel bekend als "potentieel gewelddadige extremist". De steekpartij is ook bestempeld als een terroristische daad.

"Vanuit de politiek moeten we het signaal geven dat geweld onaanvaardbaar is. Wie zorgt voor onze veiligheid, moeten we ook goed beschermen", zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden tegen de Vlaamse zender VRT.

De politie eist ook een loonsverhoging en een goede eindeloopbaanregeling. Ook op dat punt belooft minister Verlinden beterschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl