Politieagenten in Brussel op de plek waar hun collega's werden neergestoken
NOS Nieuws

Dader fatale aanval Brussel stond bekend als 'potentieel gewelddadige extremist'

De man die gisteravond in Brussel-Noord twee politieagenten heeft neergestoken, stond bekend als "potentieel gewelddadige extremist". Het federaal parket en het parket van Brussel hebben op een persconferentie de actie bestempeld als een terroristische daad.

Een van de politieagenten overleefde de aanslag niet, eerder werd gemeld dat hij 20 jaar oud was maar op de persconferentie vanochtend werd duidelijk dat het om een 29-jarige politieagent gaat. Zijn 23-jarige collega, die in zijn arm werd gestoken, is inmiddels buiten levensgevaar.

In beeld bij justitie

Volgens de Belgische autoriteiten is de dader de 32-jarige Yassin M. Hij is een bekende van justitie. De dader zat tussen 2013 en 2019 in de gevangenis voor verschillende misdrijven, maar werd nooit berecht voor terrorisme.

De in Brussel geboren M. stond wel op de lijst van OCAD, die de dreiging in België analyseert, als "potentieel gewelddadige extremist".

Gisteravond stonden de twee politieagenten met hun auto stil voor een rood stoplicht waarna M. op de auto afging. Toen de bestuurder het raam liet zakken, stak de dader de politieagent in de nek. De andere politieagent, op de passagiersstoel, werd in zijn arm gestoken en kon nog om versterking vragen. Daarbij vermeldde de politieagent dat de dader "Allahoe akbar" riep.

Nadat hulp was gearriveerd werd de dader neergeschoten. Hij is buiten levensgevaar en wanneer zijn toestand het toelaat wordt hij ondervraagd, zo meldt het federaal parket.

Dader vroeg om hulp

Enkele uren voor het incident meldde M. zich op een politiebureau in Evere waar hij verward vroeg om psychologische hulp. Hij werd naar een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis gebracht, maar na enkele uren verliet hij dat ziekenhuis weer.

Later die avond stond hij bij de politieauto van de twee jonge agenten en sloeg hij toe. In het ziekenhuis overleed de agent van 29 die in zijn nek was gestoken, zijn collega werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

In België wordt er geschokt gereageerd op de dood van de agent. Politievakbonden zijn "woest en ontgoocheld" en willen dat de politiek actie onderneemt.

"We kunnen nu echt niet meer leven met wat er de laatste jaren gebeurt in dit land: het geweld tegen de politie neemt ongekende vormen aan. Het moet echt stoppen", zegt Carlo Medo, voorzitter van de politievakbond NSPV, tegen de VRT.

Vakbond VSOA in België spreekt over het "zoveelste geval van geweld tegen de politie" en waarschuwt politici en justitie dat de vakbond "keihard zal reageren" met acties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl