NOS Voetbal

Verwijten en steekspelletjes in Belgische ploeg: 'Barstjes in vriendengroep'

"Het zit gewoon niet goed met onze sterren. Er gaan verwijten over en weer." De Belgische Sporza-presentator en -verslaggever Stef Wijnants praat in de NOS Voetbalpodcast over de voetbalcrisis in zijn land. De 'gouden generatie' lijkt op het WK in Qatar uit elkaar te vallen door steekspelletjes en vingerwijzen, zo schrijven ook andere Belgische media daags na de nederlaag tegen Marokko.

De Belgen vormen een ploeg vol dertigers die al meerdere toernooien samen speelden, met de derde plaats op het WK in 2018 als hoogtepunt. De laatste kans op een hoofdprijs, die van deze generatie topvoetballers werd verwacht, lijkt in Qatar te liggen, maar het uitzicht op de wereldtitel is behoorlijk vertroebeld.

"Die zat er voor ons toch aan te komen. Dat voelden we toch al hele lange tijd", vertelt Wijnants in de NOS Voetbalpodcast over de nederlaag van België tegen Marokko (2-0). "We zijn tegen Canada al heel goed weggekomen, maar tegen Marokko is het na de rust in elkaar gestort."

Verwijten over en weer

Het probleem lijkt niet alleen op het veld, maar vooral daarbuiten te liggen. Wijnants geeft meerdere voorbeelden van verwijten over en weer. "Hazard heeft een beetje ongelukkig, zoals Hazard is, al lachend bevestigd dat de verdediging traag is. En Vertonghen heeft na de wedstrijd even teruggeslagen en gezegd: wanneer creëren we weer eens een kans?"

"Courtois is meteen na de wedstrijd, hij heeft alleen Mounir de Marokkaanse doelman de hand gedrukt, de kleedkamer in gelopen. Het zit gewoon niet goed met onze sterren. Want dat zijn ze. De eenheid is zoek. En die is al een hele tijd zoek."

Weinig goesting De Bruyne

De grootste ster van allemaal is Kevin De Bruyne. De middenvelder van Manchester City lijkt de aangewezen persoon om het team uit de put te trekken, maar lijkt er juist zelf het diepste in te zitten. "Wat scheelt er met De Bruyne?", kopte Het Nieuwsblad. De krant denkt dat de middenvelder "er precies weinig goesting in lijkt te hebben".

Wijnants bevestigt dit. "De Bruyne geeft niet thuis. En het grote probleem met De Bruyne die niet thuis geeft, is dat hij dat toont. Je ziet dat aan zijn houding op het veld. Daarmee haalt hij ook alle anderen naar beneden. Hij is niet de man die de ploeg dan gaat leiden."

"Tijdens de wedstrijd tegen Canada komen we op voorsprong. En De Bruyne is zo misnoegd dat hij dat doelpunt niet gaat vieren, maar hij gaat naar bondscoach Martínez om te zeggen dat het hem niet bevalt. Alderweireld komt erbij en er ontstaat een discussie. De Bruyne die voor het hele publiek een wegwerpgebaar doet naar Alderweireld, dat is niet oké."

Potje vingerwijzen

Het is een heet onderwerp in de Belgische media. Het Laatste Nieuws heeft het over 'een potje vingerwijzen' en kopt met "Steeds meer barstjes in de vriendengroep: de frustraties binnen Rode Duivels komen naar buiten".

Het Nieuwsblad maakte in het artikel "Opvallend: Rode Duivels wijzen naar elkaar, en zelfs naar de bondscoach" zelfs een opsomming van een aantal citaten. Zo zei De Bruyne voor het WK: "Misschien zijn we te oud om het WK te winnen." Ook liet Vertonghen zich cynisch ontvallen: "Waarschijnlijk vallen we slecht aan omdat we te oud zijn".

Volgevreten sterren

Ook bondscoach Martínez moet het ontgelden. De Bruyne liet subtiel zijn ongenoegen blijken: "Ik begrijp de kritiek op de tactiek, maar als speler kun je die niet veranderen. Als de bondscoach op die manier wil blijven spelen, moeten wij daar honderd procent achter staan."

"Martínez is niet de juiste man op de juiste plek", vindt ook Wijnants. "Maar ja, hij was derde geworden op het WK. Dan moet je je mond houden. Maar daarna is er geen enkele evolutie meer geweest. En nu keert het hele volk zich ertegen. Terwijl we nog niet eens zijn uitgeschakeld."

België moet de boel redden in het laatste groepsduel met Kroatië, maar volgens Wijnants is nog weinig hoop. "We gaan hier niet meer uit geraken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl