Sunday Oliseh als FIFA-expert in Doha
NOS Voetbal

Bij eerste bevindingen FIFA-experts vindt Oliseh versierde strafschop van Ronaldo briljant

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De manier waarop de Portugese superster Cristiano Ronaldo donderdag een strafschop kreeg tegen Ghana is volgens de FIFA 'geniaal', zo blijkt uit een persmoment met de zogenoemde technische experts van de wereldvoetbalbond op zaterdagochtend.

Nu het WK al meer dan twintig duels onderweg is, geeft de FIFA voor het eerst een technische toelichting op de voorbije wedstrijden. Wat valt hen in Qatar op tijdens het eerste WK in de winter?

In het centrale persgebouw in Doha staan oud-voetballer Sunday Oliseh, Alberto Zaccheroni (voormalig trainer van AC Milan, Internazionale en Juventus) en oud-doelman Faryd Mondragón de pers te woord.

Zij maken onderdeel uit van de zogeheten technische studiegroep van de FIFA, die wordt aangestuurd door voormalig Arsenal-coach Arsène Wenger, tegenwoordig verantwoordelijk voor de voetbalontwikkeling binnen de bond.

Arsene Wenger, chief global football development

Elk duel wordt door een of meerdere groepsleden bezocht en geanalyseerd. Er wordt gelet op de techniek, tactiek en het fysieke aspect, met als doel om de evolutie van het voetbal te stimuleren.

Veel 0-0, weinig risico

In de eerste ronde van de groepsduels viel vooral op dat er in vier duels (een kwart van het totaal) niet gescoord werd, een record. "De teams willen in hun eerste duel niet al teveel risico nemen", legt Oliseh, oud-speler van Ajax, uit.

"Data wijzen uit dat zo'n zeventig procent van de landen die hun eerste groepsduel verliezen, in de eerste ronde worden uitgeschakeld. Dat weten de teams ook", stelt de Nigeriaan.

Sunday Oliseh op het podium, tweede van rechts

De Italiaan Zaccheroni sluit zich daarbij aan. "Het is duidelijk dat teams voorzichtig speelden. Ik heb ook veel landen gezien met vijf verdedigers, die compact stonden. Maar ik denk dat naarmate het toernooi vordert, teams ook meer lef krijgen."

Meer goals uit voorzetten, hogere intensiteit

De FIFA-experts hebben het over tactische trends. Zo wordt er meer druk op de bal gegeven na balverlies, en met meer spelers. En blijkt de voorzet succesvoller te zijn. Al veertien goals vielen uit een voorzet. Ter vergelijking: op het vorige WK waren dat er rond deze tijd slechts drie.

Ook blijkt uit data dat de intensiteit van de duels hoog is. "Dit is een heel ander WK, omdat de spelers elke nacht in hetzelfde bed slapen, amper hoeven te reizen en dus minder vermoeid zijn", aldus Oliseh, die verwacht dat die trend zichtbaar blijft.

De Italiaanse coach Alberto Zaccheroni is ook onderdeel van de FIFA-groep

Diezelfde Oliseh, op een blauwe maandag nog coach van Fortuna Sittard, zorgt aan het eind voor de spannendste uitspraak, wanneer het gaat over de vele overtredingen. "Misschien worden de aanvallers slimmer?", vraagt Oliseh zich af.

'Briljante' Ronaldo

Als voorbeeld geeft hij Cristiano Ronaldo. De Portugees versierde na licht contact een strafschop tegen Ghana, die hij zelf benutte. "Mensen kunnen over hem zeggen wat ze willen, maar zijn actie was gewoon slim", zegt Oliseh.

"Hij wachtte op het juiste moment om de verdediger voor te zijn, die vervolgens niets anders kon dan hem raken. Dat was absoluut briljant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl