Omstreden standbeeld mag in trappenhuis Olympisch Stadion blijven staan
Een standbeeld met een opgeheven rechterhand mag blijven staan in het trappenhuis van het Olympisch Stadion in Amsterdam. De landelijke monumentenorganisatie Het Cuypersgenootschap wilde dat het monument verplaatst zou worden naar de oorspronkelijke plaats, buiten naast de entree, maar daarin gaat de rechtbank niet mee.
Het standbeeld stond altijd op een prominente plek bij de hoofdingang van het stadion, maar in maart besloot de stadiondirectie het daar te verwijderen en naar het trappenhuis te verplaatsen. Aanleiding was een onderzoek waaruit bleek dat het beeld te herleiden is naar een fascistische traditie.
Het beeld riep al jarenlang verontwaardigde reacties op van bezoekers en omwonenden vanwege de associatie van de opgeheven hand met de Hitlergroet. Het beeld werd daarom ook weleens beklad.
Het kunstwerk, dat dateert uit 1928, dus nog voordat de nazi's aan de macht kwamen in Duitsland, zou de olympische groet afbeelden. Die groet zou afgeleid zijn van de Romeinse groet.
De verplaatsing werd bij de rechter aangevochten door het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Het genootschap vertelde eerder aan de Amsterdamse omroep AT5 dat "de geschiedenis soms schuurt, maar als we dat allemaal wegpoetsen er niets overblijft".
De rechter is van mening dat het monument ook na verplaatsing nog semi-toegankelijk is voor publiek en daardoor kan blijven staan in het trappenhuis, meldt NH Nieuws/AT5. Het is bijvoorbeeld zichtbaar tijdens rondleidingen en manifestaties.
De rechtbank vindt ook dat het Olympisch Stadion het recht heeft om het standbeeld te verplaatsen, om te voorkomen "dat het monument bij bezoekers voor onbegrip zorgt vanwege de associatie met de Hitlergroet".