Het standbeeld bij het Olympisch Stadion in Amsterdam
NOS Nieuws

Beeld met 'Hitlergroet' weg bij Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion haalt een standbeeld met een opgeheven rechterhand weg. Uit onderzoek blijkt dat de groet die het bronzen beeld brengt, te herleiden is op een fascistische traditie.

Al jaren verbazen voorbijgangers zich over het beeld, dat lijkt alsof het de Hitlergroet brengt. Het was al duidelijk dat dat niet geval is: het kunstwerk dateert uit 1928, jaren voordat de nazi's aan de macht kwamen in Duitsland.

De uitleg was altijd dat de sporter een Romeinse groet bracht, een gebaar dat op de Spelen 1924 werd geïntroduceerd als de olympische groet. De Nederlandse beeldhouwer Gra Rueb vereeuwigde die houding bij de Amsterdamse editie in 1928.

Mussolini

Na overleg met historici is het Olympisch Stadion nu tot de conclusie gekomen dat er toch een verband met de fascisten is. Historisch bewijs dat de oude Romeinen elkaar zo begroetten is er namelijk niet. De groet ontstond begin vorig eeuw in Italië, gebaseerd op het schilderij De eed van de Horatii.

Toen Mussolini aan de macht kwam, werd het gebaar in Italië meer en meer gebruikt. Ook Hitlers nazi-partij nam de groet uiteindelijk over.

Uitleg

In Trouw zegt directeur Ellen van Haaren dat het beeld een plek binnen in het stadion krijgt. "Bij rondleidingen is het gewoon te zien, dan kunnen we er uitleg bij geven."

Het 3 meter hoge beeld is bedoeld om baron Van Tuyll van Serooskerken te eren, de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité en de man die de Spelen naar ons land wist te halen.

De olympische groet werd na de Tweede Wereldoorlog afgeschaft vanwege de connotatie met de Hitlergroet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl