Een varkensboer aan het werk in de stal
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil recht van eerste koop op stikstofruimte

Het kabinet wil het recht van eerste koop als het gaat om stikstofruimte. Dat gaat het kabinet vandaag bekendmaken, melden bronnen in Den Haag aan de NOS

Als een boer of een andere stikstofuitstoter stopt en zijn vergunning te koop aanbiedt, dan moet de overheid als eerste de kans krijgen die stikstofruimte te kopen. Hierdoor krijgt de overheid meer regie over hoe de stikstofruimte wordt verdeeld: die kijkt dan waar de ruimte het hardst nodig is.

Wildwestpraktijken voorkomen

Op deze manier wil het kabinet ook de wildwestpraktijken voorkomen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Afgelopen week ontstond er bijvoorbeeld onrust in de provincie Gelderland toen bleek dat Rijkswaterstaat boeren had opgekocht om de verbreding van de A27 mogelijk te maken. De provincie had die stikstofruimte graag zelf willen gebruiken.

In de toekomst bepaalt de overheid welke partij als eerste gebruik mag maken van de vrijgekomen stikstofruimte. Wie dan als eerste aan de beurt komt, moet nog worden vastgesteld.

Daarnaast mogen commerciële partijen pas een bod doen als de overheid afziet van uitkoop. Dat is een streep door de rekening van bijvoorbeeld Schiphol of grote projectontwikkelaars, die druk bezig zijn boerderijen op te kopen om hun plannen te kunnen verwezenlijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl