Vrouw vindt schorpioen in haar schuur: 'Ik was als de dood'
In Nunspeet heeft een vrouw een schorpioen gevonden in haar schuur. Ze wilde iets uit de schuur pakken toen er plotseling iets kleins en zwarts wegschoot.
Ezra van Olst wist niet wat ze zag. "Ik was de baby aan het verschonen. De doekjes waren op, dus ging ik de schuur in om nieuwe te halen. Daar liggen de doekjes in een soort kist met lades. Ik trok een la open en zag onder de doos met doekjes iets kleins en zwarts wegschieten", vertelt ze aan Omroep Gelderland.
Naar eigen zeggen is ze "als de dood voor alles wat kruipt", dus haar vriend ging op onderzoek uit. "Hij dacht aan een spinnetje toen ik hem erbij riep. Dat veranderde toen hij ging kijken", zegt ze. "Hij leek Freek Vonk wel. 'Wow, een schorpioen', riep hij. En toen wilde hij hem nog houden ook. Hij is naar de dierenwinkel gegaan voor een terrarium."
De schorpioen heeft een nieuw onderkomen gekregen. Niet bij Van Olst thuis maar op het kantoor van haar vriend.
Oorsprong is een raadsel
Hoe het dier in de schuur is terechtgekomen, is onduidelijk. Van Olst heeft naar eigen zeggen wat onderzoek gedaan en op basis daarvan vermoedt ze dat het gaat om een Europese zwarte schorpioen die met iets is meegereisd. "Die komt normaal alleen in Zuid-Europa voor en daar zijn we niet onlangs geweest. Misschien zat hij op de een of andere manier in de grootverpakking van de billendoekjes."
Ook terrariumspecialist Mark van een dierenspeciaalzaak uit Ede denkt aan een transportkwestie. "Misschien door de wereldhandel", legt hij uit. "Waar spullen verzonden worden, kunnen dieren meekomen. Denk aan kikkers bij snijbloemen of spinnen bij een lading bananen. Als een verpakking verhandeld wordt via een groothandel en die verpakking is op een plek geweest waar schorpioenen voorkomen, kan er eentje meekomen."
Wat voor soort het is, durft Mark niet te zeggen. "Er zijn duizenden soorten schorpioenen en ze lijken vaak veel op elkaar. Zolang niet duidelijk is uit welk land de schorpioen komt, is het gewoon niet met zekerheid te zeggen."
Ecoloog Fabrice Ottburg van Wageningen University & Research denkt overigens dat Van Olst gelijk heeft: volgens hem gaat het zeer waarschijnlijk om de Europese zwarte schorpioen.