NOS Nieuws

Europese energieministers weer niet eens over prijsplafond op gas

Na een overleg van zo'n 5 uur hebben de Europese energieministers weer geen akkoord kunnen bereiken over een prijsplafond op gas. Over onder andere het gezamenlijk gas inkopen is wel een politiek akkoord gesloten, maar dat is nog niet helemaal rond.

Voorafgaand aan de ministerraad dreigde de Belgische minister van Energie geen definitieve klap te geven op de twee andere voorstellen als er geen akkoord komt over een prijsplafond. Nu blijkt dat ze haar woord is nagekomen: er lijkt pas een akkoord te komen op het gezamenlijk inkopen van gas als de ministers het ook eens kunnen worden over een prijsplafond op gas.

De ministers zullen 13 december nogmaals bij elkaar komen om overeenstemming te bereiken.

Meningen zijn verdeeld

Het afgelopen jaar zijn de ministers al tien keer bij elkaar gekomen om te praten over een maximum inkoopprijs voor gas. De landen lijken nog altijd zeer verdeeld over het onderwerp.

Eurocommissaris Kadri Simson was na afloop nog altijd optimistisch. Ze denkt dat de landen er in december zullen uitkomen en dat het prijsplafond vrij snel daarna kan worden ingevoerd. Toch wordt het nog heel lastig voor de landen om het eens te worden. Voorafgaand aan de Energieraad waren de ministers het vooral eens dat het voorstel van de Commissie niet goed is.

Voorafgaand aan de ministerraad was al wel duidelijk dat de EU-landen er niet uit zouden komen. Zestien landen, waaronder België en Italië, zijn fel voorstander van een prijsplafond op gas. Landen als Duitsland en Nederland zien het juist niet zitten.

Minister Jetten benoemde na afloop van de ministerraad de negatieve gevolgen van een maximum inkoopprijs. "Het risico als je een vaste prijsplafond invoert dat de markt daar op een negatieve manier op reageert. In plaats van dat er dan gas aan Europa wordt verhandeld, gaat dan het gas naar andere delen van de wereld."

Toch sluit hij niet uit dat de landen er uiteindelijk wel zullen uitkomen. "De verschillen zijn echt nog wel groot. Het betekent de komende 2 weken heel veel meer werk om tot een beter voorstel te komen", aldus Jetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl