Minister Weerwind en staatsscecretaris Van Ooijen voor het debat
NOS Nieuws

Veel zorgen in Kamerdebat over crisis jeugdbescherming

Er moet een fundamentele verbetering komen in de jeugdbescherming, want het moet anders. Dat zei minister Weerwind voor Rechtsbescherming in een debat in de Tweede Kamer. De Kamer maakt zich grote zorgen over de situatie in de sector, die gebukt gaat onder lange wachtlijsten, een extreem hoge werkdruk en een grote uitstroom van personeel.

In het debat vielen woorden als 'crisis', 'puinhoop', 'code zwart', 'het piept en kraakt', 'de nood is groter dan ooit' en 'falende overheid'. Vooral de oppositie vindt dat het kabinet te veel zaken op de lange baan schuift en ook dat het meer geld moet uittrekken voor het oplossen van de problemen.

Weerwind benadrukte dat hij al meer middelen beschikbaar heeft gesteld, bijvoorbeeld om de werkdruk te verlichten en meer zijinstromers te werven. Hij zei verder dat het niet alleen om geld gaat en dat er ook al diverse maatregelen zijn aangekondigd.

De minister verwees bijvoorbeeld naar de oproep die het kabinet onlangs deed aan gemeenten om bij het toewijzen van jeugdhulp voorrang te geven aan kinderen die door de rechter onder toezicht of voogdij zijn geplaatst.

'Niet in het zwart gekleed, maar van binnen wel'

Ook Weerwind nam het woord crisis in de mond. Hij is het eens met veel Kamerleden dat er in de jeugdbescherming landelijke tarieven moeten komen (er zijn nu veel verschillen tussen gemeenten), en dat er ook meer eenduidigheid moet zijn over het aantal dossiers dat één medewerker te verwerken krijgt.

Maar hij benadrukte dat hij daarover nu alleen maar oproepen aan gemeenten kan doen: "Als het aan mij lag, lag er al een landelijk tarief en was er al duidelijkheid over de caseload. Ik bepaal het niet alleen, maar ik ga wel druk uitoefenen."

De Kamer had drie uur voor het debat uitgetrokken, maar dat bleek lang niet genoeg en het gaat volgende week verder. De discussie werd door veel jeugdbeschermers bijgewoond die in het zwart waren gekleed. Weerwind benadrukte dat hij de ernst van de zaak onderkent: "Ik ben niet in het zwart gekleed, maar van binnen wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl