Politie op de plek waar de jongen werd doodgestoken
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Celstraffen tot 12 jaar voor doodsteken 17-jarige jongen in Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft zeven mannen veroordeeld tot celstraffen tot twaalf jaar voor hun betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Den Haag, waarbij een 17-jarige jongen om het leven kwam.

Het slachtoffer werd vorig jaar mei in de buurt van een supermarkt op de Rijswijkseweg in Den Haag aangevallen door een groep jongeren. Aanleiding voor het incident was een steekpartij eerder op de dag, waarbij een 14-jarige jongen zwaargewond raakte.

Het slachtoffer werd tegen de grond gewerkt, geschopt, geslagen en gestoken. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Uit onderzoek is gebleken dat een steekwond hem fataal is geworden.

Samenwerking tussen verdachten

In totaal stonden negen verdachten uit Delft, Den Haag en Zoetermeer terecht. Het Openbaar Ministerie had tegen hen allen celstraffen geëist.

Hoewel maar één van hen het slachtoffer heeft doodgestoken, hebben alle verdachten dusdanig met elkaar samengewerkt dat er sprake is van medeplegen, oordeelt de rechtbank. "Hun rollen waren voor, tijdens en na het steekincident inwisselbaar."

Volgens de rechtbank hebben de verdachten slechts deels opening van zaken willen geven, maar zijn er sterke aanwijzingen dat de steekpartij heeft plaatsgevonden in het kader van drillrap. Dat is een uit Amerika overgewaaide vorm van hiphop waarin vaak gewelddadige teksten voorkomen. Rivaliserende drillrapgroepen dagen elkaar regelmatig uit.

Hoogste straffen voor twee broers

Twee broers hebben de hoogste straffen van twaalf jaar gekregen voor het medeplegen van moord. Tegen één van hen is volgens de rechtbank genoeg bewijs dat hij de fatale steekwond bij het slachtoffer heeft toegebracht. Zo was op camerabeelden te zien dat de verdachte tijdens de aanval een glimmend voorwerp met een scherpe punt vasthield, meldt Omroep West.

Een andere verdachte is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het medeplegen van doodslag. De rechter denkt niet dat de verdachte wist van het plan om een moord te plegen.

Vier verdachten hebben voor hun rol tot maximaal twee jaar jeugddetentie opgelegd gekregen. Voor een van hen geldt ook jeugd-tbs. De overige twee verdachten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Advertentie via Ster.nl