In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Man krijgt 90 uur taakstraf voor bedreigen van journalisten

Een 41-jarige man uit Almere is vandaag veroordeeld tot 90 uur taakstraf voor het bedreigen van journalisten. Hij verspreidde in januari 2021 een video op sociale media waarin hij sprak over een zwarte lijst van journalisten. De NOS en het ANP deden aangifte.

De man nam zijn video op kort na een demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Hij zei in de video onder meer: "Er gaat momenteel een zwarte lijst rond van journalisten. Dus als jij dit als journalist hoort, dan zou ik vluchten uit Nederland", meldt Omroep Flevoland.

Volgens de rechter heeft de man geprobeerd om journalisten te dwingen om ontslag te nemen of het land te verlaten. "Hij heeft hiertoe enigszins omfloerste maar niet mis te verstane bedreigingen geuit. Dit is gebeurd in een periode dat het coronadebat en de tegengestelde meningen hierover op scherp stonden."

Journalist van Omroep Flevoland bedreigd

Daarnaast bedreigde de man in 2018 een journalist van Omroep Flevoland. Hij zocht de redactie op en eiste dat een artikel over hem zou worden verwijderd. Volgens de Almeerder dreigde hij alleen met juridische stappen, maar dat gelooft de rechtbank in Lelystad niet. Die acht bewezen dat de man heeft gedreigd met geweld "en niet, zoals hij stelt, met juridische procedures."

Ook verspreidde de verdachte de boodschap dat de politie bewust geweld uitlokte bij demonstranten. Volgens de man ging het hierbij om vrijheid van meningsuiting maar daar gaat de rechter niet in mee. "Dit zijn loze beschuldigingen die geen bijdrage leveren aan het publieke debat. Dat wilde hij ook niet: hij wilde medestrijders werven", aldus de rechter.

Hogere straf geëist

Tegen de man was 12 weken celstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Maar de rechtbank vond een celstraf niet passend, onder meer omdat de feiten een tijdje geleden zijn gepleegd en de verdachte sindsdien niet meer over de schreef is gegaan.

Advertentie via Ster.nl