ANP
NOS Sport

Olympisch brons Bos inspireert jonge skeletonners: 'Kan iets bereiken in de sport'

  • Anne van Eijk

    redacteur NOS Sport

  • Anne van Eijk

    redacteur NOS Sport

Ze straalde van oor tot oor toen ze eerder dit jaar haar bronzen medaille kreeg omgehangen bij de Spelen van Peking. Skeletonster Kimberley Bos is nog altijd apetrots op die prestatie, waarmee ze de eerste Nederlandse ooit werd die een olympische medaille behaalde in een sleesport.

Wat haar daarnaast ook trots maakt, is dat steeds meer jonge Nederlandse talenten zich aan de sport wagen. "We hebben een hele hoop nieuwe atleten erbij gekregen", weet Bos. "Ik denk dat mijn medaille daar wel wat aan bijgedragen heeft, ja."

Nieuwe lichting

"Ik heb altijd geroepen dat het leuk zou zijn als we meer Nederlandse skeletonners krijgen", aldus Bos, die met haar olympische medaille onder anderen Annelies van Dijk inspireerde om definitief voor het skeleton te kiezen.

"Ze laat zien dat je echt iets kan bereiken in het skeleton, ook al wonen we in een klein landje. Uiteindelijk lijkt het mij natuurlijk ook heel gaaf om de Spelen te bereiken", aldus een van de nieuwelingen in het skeletoncircuit.

Instagram Annelies van Dijk
Annelies van Dijk

De jonge skeletonners zijn stuk voor stuk sporters met een flinke dosis durf, want dat is nodig bij de sport, waarbij je op je buik en met je hoofd naar voren met snelheden van meer dan honderd kilometer van een ijsbaan af dendert.

Dat geldt ook voor Van Dijk, negentien jaar en tot begin dit jaar vooral te vinden in de turnhal. Ze werd onder meer drie keer Nederlands kampioen trampolinespringen. Ondanks die successen besloot ze een nieuwe weg in te slaan.

"Ik had eigenlijk alles wel bereikt wat ik wilde in het turnen", verklaart Van Dijk. "En een aantal teamgenoten stopte, dus dan verlies je het plezier ook een beetje."

Mede dankzij Bos, de beste Nederlandse skeletonster van het moment, besloot ze aan te kloppen bij de Bob en Slee Bond Nederland. "Ik ken Kimberley al ongeveer tien jaar. Ze heeft me nog getraind als turnster", laat de Veenendaalse weten.

Ze offert bijna haar eigen prestatie op om ons te helpen.

Annelies van Dijk over Kimberley Bos

"En ik ben haar altijd blijven volgen. Tijdens een skeletonrace van haar zat ik op de bank en toen zei ik tegen mijn moeder: dat lijkt me ook wel leuk." Ze vulde het interesseformulier in op de site van de bond en maakte indruk op een testdag, waarna de overstap van het turnen naar het skeletonnen definitief werd.

Zo bewandelde ze dezelfde weg als Bos. Een verleden als turnster heeft volgens Van Dijk dan ook de nodige voordelen in de sleesport. "Je hebt je lenigheid mee. Als je op de slee ligt, moet je je voeten bij elkaar houden, net als bij het turnen."

Aanwezig bij testdagen

De 29-jarige Bos vertelt dat ze het leuk vindt om met de nieuwe lichting contact te hebben. "Bij de testdagen van de bond ben ik er vaak bij om te helpen en atleten te spreken. En ik houd ook contact met ze over hoe het gaat."

Dat wordt gewaardeerd door Van Dijk. "Ze is een ontzettend lief persoon. Ze offert bijna haar eigen prestatie op om ons te helpen. Een van ons crashte een keer. Kimberley kwam helpen, maar was daardoor bijna te laat voor haar eigen run."

Bos, die afgelopen seizoen Europees kampioene werd en het eindklassement van de wereldbeker won, informeerde afgelopen weekend nog hoe het onder anderen Van Dijk was vergaan tijdens haar eerste wedstrijd, de Europe Cup in het Noorse Lillehammer.

ANP
Kimberley Bos met haar olympische medaille

"Ik heb ervan genoten, ook van het sfeertje. Iedereen moedigt elkaar aan", zegt Van Dijk over het toernooi. "Maar het ging nog niet helemaal zoals ik had gewild. Vooral de start was wat minder." Van Dijk eindigde op de voorlaatste plaats.

Geen hoge verwachtingen

Het seizoen van Bos start donderdag in het Canadese Whistler. Zelf heeft ze nog geen hoge verwachtingen van de opening van het wereldbekerseizoen. "Ik voel me goed, maar heb nog geen referentie. Ik weet niet hoe andere atleten ervoor staan."

"Dus ik verwacht ook niet dat ik direct weer op het podium sta, ook omdat het een baan is die ik niet heel goed ken", aldus Bos, die laat weten dat de focus voor dit seizoen op de WK in januari ligt. "Maar ik ga natuurlijk wel altijd voor het hoogste", besluit ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl