NOS Nieuws

'Anti-witwasregister' tijdelijk op slot voor het publiek

Het UBO-register is voorlopig niet meer toegankelijk voor het publiek, schrijft minister Kaag van Financiën in een Kamerbrief. Kaag reageert daarmee op een uitspraak van het Europees Hof, dat gisteren oordeelde dat de openbaarheid van het UBO-register in strijd is met de privacy. Het register mag dus blijven, maar de openbaarheid gaat eraf.

In het UBO-register staan eigenaren van organisaties geregistreerd. Het is bedoeld om witwassen, fraude en het financieren van terrorisme op te sporen. Voor 2,50 euro per aanvraag kon iedereen informatie opvragen bij de Kamer van Koophandel, die het UBO-register beheert.

Het is volgens de rechter niet noodzakelijk voor witwasbestrijding dat de bedrijfsinformatie voor het grote publiek toegankelijk is. Kaag onderzoekt nog of het register tijdelijk of permanent dichtgaat.

Minder beschikbaar voor opsporing

De zaak waar het Europees Hof uitspraak over deed, ging over het Luxemburgse UBO-register. Maar omdat alle landen volgens Europese wetgeving een UBO-register hebben, is de kans groot dat de uitspraak gevolgen heeft voor Nederland. Het ministerie bestudeert nu het arrest en gaat in overleg met de Europese Commissie.

Kaag schrijft dat door het sluiten de informatie in het register ook voor opsporing minder makkelijk beschikbaar is. Door middel van een vordering kan de officier van justitie nog wel bij de gegevens komen. Ook kan de uitspraak volgens de minister financiële gevolgen hebben, omdat het register wordt gefinancierd door de vergoeding die men moet betalen voor het raadplegen ervan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl