NOS Nieuws

Politiek is ook voor kinderen, blijkt in het Kindervragenuur

  • Guus Dietvorst

    Politiek redacteur

  • Guus Dietvorst

    Politiek redacteur

"Ik ben Joost en de minister heeft net allemaal opties opgenoemd hoe we het beter kunnen maken en mijn vraag is hoe kunnen al die opties betaald worden?" Aan het woord is een basisschoolleerling uit Ede die klimaatminister Rob Jetten aan de tand voelt. Joost was de laatste in een hele trits leerlingen die vandaag voorbijkwam tijdens het Kindervragenuur, de jongste traditie van de Tweede Kamer.

De plenaire zaal is gevuld met kinderen van rond de 10 jaar in felgekleurde T-shirts. Vijf kleuren voor vijf klassen die elk een eigen thema aansnijden bij vijf verschillende ministers. "De politiek is er voor iedereen, dus ook voor kinderen", trapt voorzitter Vera Bergkamp het debat af.

Nola uit Arnhem toont de relevantie voor haar leeftijdsgenootjes aan door te beginnen over het lerarentekort. "Vorig jaar stopten onze twee leerkrachten ermee en kregen we een nieuwe - die wel heel leuk was - maar die stopt er nu ook mee", begint ze tegen minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs.

Volgens het meisje willen te weinig mensen leraar worden "en wat is de minister van plan daaraan te veranderen?" Wiersma geeft een antwoord dat niet zou misstaan in een echt Kamerdebat. Er gaan er te veel met pensioen, te weinig studenten willen naar de pabo, er zijn overal personeelstekorten, het is een zwaar vak en het bordje van leraren wordt steeds voller.

Het heeft dus allemaal nog niet genoeg geholpen, wat gaat u nog doen?

kritische leerling tegen minister Wiersma

Als de minister vervolgens ingaat op oplossingen die al dan niet zijn geprobeerd, wordt hij op zijn plek gezet door een andere leerling die interrumpeert. "Het heeft dus allemaal nog niet genoeg geholpen, wat gaat u nog doen?" Hilariteit in de zaal en een compliment van Bergkamp: "Een heel subtiele vraag".

Het Kindervragenuur wordt vandaag voor de vierde keer gehouden. Voorafgaand zitten leerlingen nerveus te draaien op de grote blauwe stoelen en zijn strakke gespannen kopjes te zien, maar tijdens het debat blijken de leerlingen best wel goed voorbereid.

Zo moet premier Mark Rutte uitleggen waarom de oorlog in Oekraïne meer aandacht krijgt dan andere oorlogen. En krijgt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken te horen dat ze nou wel zegt dat iedereen zonnepanelen op zijn huis moet leggen, "maar die zijn best duur, dus hoe krijgen we die dan?" De minister zegt in haar antwoord iets over subsidies en legt wat uit over vraag en aanbod. "Maar dan is er ook nog het probleem dat we niet genoeg mensen hebben om ze te leggen."

Wat kunnen wij eraan doen dat onze ouders het soms niet kunnen betalen, vraagt een meisje aan minister Van Gennip:

Kinderen vragen kabinet naar plannen voor energie, klimaat en portemonnee

Van Gennip is in de Kamer om de vragen van een Nijmeegse klas te beantwoorden over de inflatie. Danilo, die vanwege zijn lengte met moeite bij de microfoon kan, stelt de eerste vraag. "Wat gaat de regering eraan doen dat alles zo duur is?" Of hij er zelf ook iets van merkt, vraagt Bergkamp. Nou eigenlijk niet, geeft de jongen weifelend toe.

De minister gaat er desondanks uitgebreid op in, tot en met een uitleg over renteverhogingen door de Europese Centrale Bank om inflatie te bestrijden. "Wel een beetje ingewikkeld misschien", geeft ze toe aan haar publiek van zesde-, zevende- en achtstegroepers. Een interruptie blijft dan ook uit.

Ook minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting maakt het de kinderen niet makkelijk. Hij goochelt met cijfers van nog te bouwen woningen. Zo veel van deze, zo veel van die en dan die er nog bij optellen. "Waar kom je dan op uit?" 50.000 gokt Jay-Nairo uit Almere die wil weten of kinderen van nu later wel een huis kunnen krijgen. Maar 900.000 blijkt het antwoord waar De Jonge naar zocht.

Het is niet uit te sluiten dat de leerling uiteindelijk gelijk krijgt, want zo voorspoedig gaat het niet in de bouw. En dat erkent De Jonge ook. "Ze zeggen wel dat ik veel te optimistisch ben, maar het zou moeten lukken."

Wanneer komt de IJmeerlijn?

De vervolgvraag van een klasgenootje van Jay-Nairo leidt tot een lachsalvo in zaal. "Wanneer komt de IJmeerlijn?", klinkt het vanachter de interruptiemicrofoon. De Jonge lachend: "Moest je deze vraag stellen van de gedeputeerde van Flevoland of niet?" Het antwoord, enigszins timide: "Van mijn vader".

Papa heeft pech, want de metro van Amsterdam naar Flevoland komt er voorlopig niet, maar het Kindervragenuur is er heus niet voor niks, benadrukt minister Jetten in zijn bijdrage over het klimaat. Een meisje dat nauwelijks boven het katheder uitkomt, daagt de minister uit met een slimme vraag. "Gaan wij over een paar jaar kunnen zeggen: dit komt doordat wij met minister Rob Jetten hebben gepraat?"

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Jetten wijst naar vak-K waar hij zit met zijn collega-ministers. "Hier zitten allemaal volwassenen en die hebben vaak de neiging om te bedenken waarom dingen niet kunnen, of waarom het langzamer moet." Maar het zijn juist kinderen en studenten die de volwassenen scherp moeten houden, zegt hij. "Die voeren actie voor het klimaat, die eisen van ons dat we meer doen om de klimaatverandering tegen te gaan."

Als het Vragenuur ten einde is, blijken de leerlingen overigens niet alleen te zijn gekomen om ministers het vuur na aan de schenen te leggen. Er worden foto's gemaakt met de bewindslieden en handtekeningen gevraagd. Dat laatste vooral van de enige BN'er van het stel: premier Mark Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl