EPA
NOS Nieuws

Dodental beving Java nu ruim 250, onder wie veel schoolkinderen

Op het Indonesische eiland Java is het dodental als gevolg van de aardbeving van gisteren opgelopen tot meer dan 250. Onder de doden zijn veel kinderen die omkwamen toen de scholen waar ze zich op dat moment bevonden, instortten. Er worden nog 151 mensen vermist.

Er zijn zo'n duizend gewonden en 58.000 mensen zijn hun huis kwijt. 22.000 huizen zijn door het natuurgeweld verwoest of beschadigd. Zeker één dorp is bedolven door een aardverschuiving.

De autoriteiten wijten het grote aantal slachtoffers aan het feit dat de aardbeving op het land ontstond op niet al te grote diepte. Vaak zijn aardbevingen in Indonesië op zee, waardoor de schade beperkt blijft.

De zoektocht naar overlevenden gaat ook vandaag door. Mogelijk zit een aantal vermisten nog vast onder het puin. De gewonden hebben volgens de lokale overheid vooral botbreuken, door vallend puin en brokstukken van gebouwen. "Ambulances rijden af en aan in de dorpen", zei lokaal bestuurder Herman Suherman tegen persbureau AFP. "Ook zijn veel gezinnen nog niet uit het gebied geëvacueerd."

Een ooggetuige vertelde dat alle huizen in zijn wijk zijn weggevaagd:

Ooggetuigen aardbeving Java: 'Alles is weggevaagd'

De eerste gewonden werden behandeld op de parkeerplaats van een ziekenhuis, omdat het ziekenhuis na de aardbeving van gisteren urenlang zonder stroom zat, zegt de gouverneur van West-Java, Ridwan Kamil. In een deel van het getroffen gebied zijn de verbindingen nog niet hersteld. Dat belemmert de hulpdiensten en de reddingswerkers in hun werkzaamheden.

De reddingsacties worden ook bemoeilijkt doordat wegen zwaar beschadigd zijn en de aardbeving een groot gebied heeft getroffen.

President Joko Widodo heeft bij een bezoek aan het aardbevingsgebied gezegd dat het zoeken naar vermisten de eerste prioriteit heeft. Hij wil dat bij het herbouwen van de dorpen aardbevingsbestendige huizen worden neergezet.

Het epicentrum van de beving met een kracht van 5,6 lag bij Cianjur, zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Jakarta. Het is een dichtbevolkt gebied, waar vaker aardbevingen voorkomen. De huizen zijn er over het algemeen slecht gebouwd en storten gemakkelijk in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl