AFP
NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving op Indonesisch eiland Java loopt snel op

Het dodental van de aardbeving op het Indonesische eiland Java is flink opgelopen. De gouverneur van de provincie West-Java spreekt tegen lokale media van 162 doden.

Honderden mensen zijn gewond geraakt en volgens de gouverneur zijn meer dan 13.000 mensen ontheemd. De nationale rampenbestrijdingsdienst zegt dat de communicatie in het gebied wordt bemoeilijkt doordat op veel plekken de stroom is uitgevallen. Het aantal gewonden is zo groot, dat honderden mensen worden behandeld op de parkeerplaats of de stoep bij een ziekenhuis.

De beving van vanochtend (Nederlandse tijd) had een kracht van 5,6. Het epicentrum lag in de buurt van de stad Cianjur, op zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Jakarta.

Gewonden in Cianjur worden op de parkeerplaats van het ziekenhuis behandeld:

Tientallen doden en honderden gewonden na aardbeving op Java

De gouverneur houdt er rekening mee dat het dodental nog verder oploopt, omdat veel mensen vastzitten in gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Dat komt mede door aardverschuivingen. De gouverneur zei ook dat reddingswerkers proberen om bij die gebieden te komen. De zoektocht gaat ook in de nacht door.

Bij de gewonden gaat het onder meer om mensen met botbreuken, die ze opliepen doordat gebouwen instortten. Ook zijn tientallen panden beschadigd geraakt, waaronder een school, een ziekenhuis en andere openbare gebouwen.

 • Reuters
  Gewonden worden buiten een ziekenhuis behandeld
 • Rampenbestrijdingsdienst Indonesië
  Verschillende gebouwen zijn ingestort
 • EPA
  Hulp voor gewonden in een ziekenhuis in Cianjur
 • Reuters
  Een gewonde krijgt hulp van collega's in Cianjur
 • EPA
  Hulpdiensten brengen een gewonde naar het ziekenhuis

De aardbeving op het belangrijkste eiland van Indonesië was ook in Jakarta duidelijk te voelen. Hoge gebouwen gingen heen en weer, maar in de hoofdstad is voor zover bekend geen grote schade ontstaan. In de uren na de aardbeving zijn 25 naschokken geregistreerd.

Indonesië is onderdeel van de zogeheten Pacifische Ring van Vuur, een gebied rond de Stille Oceaan waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen geregeld voorkomen.

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl