Frans Klein
NOS NieuwsAangepast

NPO-directeur video Frans Klein legt taken neer na onthullingen DWDD

NPO-directeur Frans Klein treedt tijdelijk terug, meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hij legt zijn werkzaamheden neer in afwachting van het onderzoek dat de NPO doet naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD).

"Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek, heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek", schrijft de NPO in een verklaring. Kleins woordvoerder zegt dat Klein "ruim baan" wil geven aan het onderzoek. De directeur wilde niet zelf reageren.

Klein was indertijd als mediadirecteur bij de VARA, later BNNVARA, tot 2014 verantwoordelijk voor de werkomstandigheden bij DWDD. Daarna vertrok hij naar de NPO waar hij directeur video werd. DWDD was vijftien jaar lang op tv te zien, en stopte in 2020.

Grensoverschrijdend gedrag

Achter de schermen van het succesvolle tv-programma was sprake van een angstcultuur en structureel grensoverschrijdend gedrag, bracht de Volkskrant vrijdag naar buiten. De krant sprak met tientallen voormalige medewerkers, die vertelden over extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen door presentator Matthijs van Nieuwkerk en eindredacteuren van het programma.

De Volkskrant schrijft dat de directie van de VARA, later BNNVARA, meerdere malen door de afdeling personeelszaken is gealarmeerd over de onveilige werksituatie en het grote verloop bij DWDD. Daarna zijn onder meer extra medewerkers aangenomen om de werkdruk te verlichten.

Klein zei in de krant dat er "in retrospectief" te weinig is gedaan. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het grensoverschrijdende gedrag.

Excuses aan oud-medewerkers

Van Nieuwkerk maakte gisteren bekend per direct te stoppen bij BNNVARA, waar hij nog meerdere programma's maakte. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", schreef hij in een korte verklaring. Later die dag bood BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler namens de omroep excuses aan voor de werkomstandigheden bij DWDD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl