NOS Nieuws

Inspectie waarschuwt webwinkels voor te snelle fatbikes

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een waarschuwing gegeven aan 27 internetaanbieders van fatbikes, oftewel e-bikes met dikke banden. De gewaarschuwde webwinkels verkopen niet-goedgekeurde fatbikes die harder kunnen dan 25 kilometer per uur en/of een vermogen hebben van meer dan 250 watt.

Deze bikes mogen de openbare weg niet op. Wie er toch mee de weg op gaat, is in overtreding en is dus niet verzekerd. De politie handhaaft hierop. Toch worden de niet-goedgekeurde fatbikes steeds vaker gesignaleerd in het verkeer. Door hun snelheid brengen ze ook de verkeersveiligheid in gevaar, waarschuwt de inspectie.

Voor fatbikes gelden de regels die voor alle elektrische fietsen gelden. Ze mogen alleen de weg op als ze niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur en een vermogen hebben van minder dan 250 watt.

Ze kunnen daarnaast worden opgevoerd met verschillende opvoersystemen, zowel fysieke als digitale. Die zijn niet verboden, maar het rijden op de openbare weg met een opgevoerde fatbike dus wel.

Dwangsom

Verkopers worden vanaf 1 december opnieuw gecontroleerd. Als ze de snellere fatbikes dan nog steeds te koop aanbieden zonder typegoedkeuring, kan de ILT hun een dwangsom opleggen.

Volgens de inspectie zijn de webwinkels wel op de hoogte van de regels. In sommige gevallen, bijvoorbeeld met de disclaimer dat de fiets niet op de openbare weg mag worden gebruikt, is er een uitzondering op de goedkeuringsplicht. Maar in de meeste gevallen geldt deze uitzondering niet, concludeert de ILT, en wordt de disclaimer ten onrechte gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl