NOS Nieuws

Verbod handel neushoornhoorns houdt stand op natuurconferentie

Het internationale verbod op handel in neushoornhoorns heeft stand gehouden op de World Wildlife Conference in Panama. Het Afrikaanse land eSwatini had gevraagd om de handel weer toe te staan, maar het voorstel haalde het niet bij een stemming van de commissie.

Begin vorige week begon de World Species Conference, waar vertegenwoordigers van 160 regeringen afspraken maken over de bescherming van bijna 600 planten- en diersoorten. De conferentie duurt nog tot vrijdag.

eSwatini ligt ingesloten tussen Zuid-Afrika en Mozambique en telt 98 neushoorns. Op de vorige twee conferenties probeerde het land ook al om het verbod op de internationale neushoornhoornhandel te versoepelen.

Er hoeven geen neushoorns gedood te worden om genoeg hoorns te kunnen verkopen, stellen vertegenwoordigers van eSwatini. Het land heeft nog een voorraad en om die aan te vullen kunnen hoorns ook worden afgezaagd, zonder de dieren af te maken.

Stropers

In 1977 werd de internationale handel in de hoorns van neushoorns verboden. Omdat de hoorns zo'n 30.000 tot 50.000 euro per kilo opleveren, wordt er veel illegaal gejaagd op de dieren. De hoorns worden bijvoorbeeld vaak verkocht aan Aziatische handelaren, onder meer omdat in sommige landen wordt geloofd dat de hoorns een geneeskrachtige werking hebben

Sommige landen willen de handel in de hoorns legaliseren. Naar eigen zeggen willen ze het geld dat de hoorns opbrengen gebruiken voor natuurbescherming. Tegenstanders zijn bang dat bij legalisering op grote schaal neushoorns gestroopt gaan worden.

Op de conferentie werd vandaag ook besloten dat Namibië zijn witte neushoorns weer mag verkopen. Strikte voorwaarde daarbij is dat levende dieren enkel worden verhandeld in het kader van natuurbehoud in andere delen van Afrika.

Een voorstel over de regulering van de handel in een haaiensoort - de requiemhaai - werd eind vorige week al goedgekeurd. Daardoor worden er straks meer soorten requiemhaaien beschermd.

De requiemhaaienfamilie bestaat uit 52 soorten, die vaak worden gevangen voor hun vinnen. Deze worden veelal in Aziatische landen in haaienvinnensoep gebruikt. "Straks wordt ongeveer 70 procent van de haaien beschermd en zullen landen maatregelen moeten nemen voor goed beheer", zegt Luke Warwick, adjunct-directeur van het haaien- en roggenprogramma bij natuurbeschermingsorganisatie WCS.

Het besluit over de requiemhaaien geldt pas over een jaar, meldt persbureau Reuters. Verder werd een voorstel van de Europese Unie over de bescherming van hamerhaaien unaniem goedgekeurd.

Haaienvinnen liggen te drogen op een dak in Hong Kong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl