De ernstig bedreigde zwaluwpapegaai, een van de dieren op de lijst van 110 beschermde soorten
NOS Nieuws

Australië komt met plan voor bescherming bedreigde diersoorten

De Australische regering gaat een derde van het grondgebied inrichten voor de bescherming van dier- en plantensoorten. Dat is onderdeel van een tienjarenplan, in het kader van natuurherstel. Wat de regering precies gaat doen om die gebieden te beschermen is nog niet duidelijk.

Ruim 1900 inheemse diersoorten in Australië worden met uitsterven bedreigd. Dat is 8 procent meer dan in 2016. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is klimaatverandering, die leidt tot warmere zeeën, droogte en grote bosbranden. Daarnaast worden delen van de natuur verwoest door mijnbouw, stedenbouw en boskap.

Het aantal zoogdiersoorten is nergens anders zo sterk afgenomen als in Australië, bleek in juli uit een milieurapport van de regering. Wetenschappers schetsten daarin een verontrustend beeld van de status van de natuur op het continent. "De noodzaak om onze planten, dieren en ecosystemen te beschermen tegen uitsterven is nog nooit zo groot geweest", zegt de Australische milieuminister Tanya Plibersek.

In Australië komen dieren en planten voor die nergens anders ter wereld gezien worden, zoals koala's en vogelbekdieren. Koala's werden begin dit jaar toegevoegd aan de lijst met bedreigde diersoorten, omdat de populatie de afgelopen jaren flink is gedaald.

Het plan voor natuurherstel kost ruim 147 miljoen euro en is gericht op de bescherming van 110 van de 1900 bedreigde diersoorten. Minister Plibersek benadrukt dat overgebleven dier- en plantensoorten hierbij niet worden genegeerd. Ook zij profiteren volgens haar van de plannen.

Het is de bedoeling om straks ook twintig natuurgebieden te beschermen, zoals de Blue Mountains, de kelpbossen van Tasmanië en de Australische Alpen. De totale oppervlakte beschermd gebied in Australië wordt daarmee uitgebreid met 50 miljoen hectare. Over vijf jaar wordt bekeken wat het effect is van de maatregelen.

Het Wereld Natuur Fonds is blij met de plannen van de Australische regering, maar vindt dat er voor iedere bedreigde diersoort een herstelplan moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl