NOS WielrennenAangepast

Pieterse domineert cross in Overijse, Vanthourenhout blijft Pidcock voor

Een primeur voor veldrijdster Puck Pieterse. In de modder van Overijse heeft de 20-jarige renster haar eerste wereldbekercross gewonnen. De ontketende Pieterse was simpelweg de sterkste en liet de concurrentie in de eerste ronde al ver achter zich.

De Nederlandse rensters domineerden de wedstrijd, met zes rensters bij de eerste tien.

In de cross in het Vlaamse Overijse, ook wel de moeder aller crossen genoemd, liet Pieterse er geen gras over groeien. Ze ging er bij de start direct vandoor, waardoor concurrent Fem van Empel, die vier van de vorige vijf wereldbekerraces had gewonnen, moest knokken om in haar spoor te blijven.

Pieterse toonde op het kletsnatte en modderige parcours indrukwekkende vorm en nam alle risico's. Achter Pieterse ging Van Empel bovendien onderuit, waarna er voor haar helemaal geen houden meer aan was. Aan de finish had Pieterse een minuut voorsprong op Van Empel, die tweede werd voor Shirin van Anrooij.

Van Empel blijft ruimschoots bovenaan

Lucinda Brand, die vorige week haar rentree had gemaakt na haar gebroken middenhandsbeentje, eindigde als vierde. In de wereldbekerstand blijft Van Empel ruimschoots aan de leiding voor Ceylin Alvarado, die vijfde werd, en Pieterse.

Bij de mannen leverde de cross een Belgische overwinning op. Michael Vanthourenhout bleef na een uur glibberen en glijden Tom Pidcock voor. Lars van der Haar eindigde als derde.

De prestatie van Pidcock was een knappe. Hij ging als laatste van start na vermoedelijk materiaalpech en snelde met een indrukwekkende inhaalrace naar voren, waarna alleen Vanthourenhout de Brit halverwege de race nog kon bijbenen.

Zo ontspon er een boeiend gevecht tussen de wereldkampioen Pidcock en Europees kampioen Vanthourenhout. Pidcock, die afgelopen zaterdag voor het eerst sinds eind januari een veldrit reed, kon zijn moordende tempo niet volhouden waardoor Vanthourenhout kon herstellen.

In de voorlaatste ronde ging Pidcock onderuit op een verhard stuk en hij kon de Belg daarna niet meer achterhalen. Van der Haar hield Laurens Sweeck en Eli Iserbyt, die de winst van de vorige wereldbekers verdeelden, achter zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl