Hassan Al-Haydos (links)
NOS Voetbal

Kritische vragen bij persconferentie Qatar: 'Niet alles geloven wat je leest'

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

"Gefeliciteerd met het schrijven van WK-geschiedenis." De toon is gezet bij de door tientallen Arabische tv-stations bezochte persconferentie van de Qatarese bondscoach Félix Sánchez en zijn speler Hassan Al-Haydos. Meerdere vragen worden ingeleid met een dergelijke opmerking.

Sánchez en Al-Haydos zitten er ontspannen bij, een dag voor de openingswedstrijd van het WK, waarin zij inderdaad geschiedenis gaan schrijven. Nooit eerder was Qatar bij een WK, nooit eerder was de golfregio gastheer van het grootste sporttoernooi van de wereld.

Kritische geluiden

Dat daarover ook veel kritische geluiden zijn, is hen niet ontgaan. Ook nu worden er vragen over gesteld, afkomstig van Europese media.

Over de geruchten bijvoorbeeld dat Qatar spelers van Ecuador betaald zou hebben om de openingswedstrijd te verliezen. Bij het horen van die beschuldiging tovert Al-Haydos een indrukwekkende grijns tevoorschijn die in een tandpasta-reclame niet zou misstaan. En ook Sánchez lacht die suggestie weg. "Het internet is een mooi ding, maar ook gevaarlijk. Je moet niet alles geloven wat je leest."

Een soortgelijk antwoord komt er ook op de vraag hoe hij aankijkt tegen de talloze misstanden in het gastland waarmee dit WK gepaard gaat, zoals de erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeidsmigranten de stadions en infrastructuur hebben moeten aanleggen.

"Er is veel verkeerde informatie verspreid", aldus de Spanjaard. "Qatar wordt onevenredig hard aangepakt. Natuurlijk is het een tragedie als er iemand tijdens het werk overlijdt. Hopelijk helpt het WK om die omstandigheden te verbeteren. Niet alleen in Qatar, maar in alle landen van de wereld."

Felix Sánchez

Dat er in de aanloop naar het WK veel negatieve publiciteit is over het gastland, heeft er ook toe geleid dat er nog niet al te veel is ingezoomd op de sportieve groei die de nationale ploeg heeft doorgemaakt. En dat vindt Sánchez dan weer helemaal niet vervelend. "Voor een team is het altijd het prettigst als het in alle rust kan toewerken naar een belangrijke wedstrijd."

Spotlights op Qatar

Daarin is zijn ploeg meer dan glansrijk geslaagd, getuige de welhaast ondergrondse voorbereiding richting het WK. Maar morgenmiddag is er in het Al Bayt Stadion geen ontkomen meer aan. Dan staan de spotlights vol op de spelers van Qatar.

Maar die druk probeert Sánchez met de aloude underdog-truc juist naar de tegenstander te verplaatsen, want "natuurlijk is Ecuador de favoriet tegen ons".

Zijn Ecuadoraanse collega Gustavo Alfaro kent die truc trouwens ook, want hij wijst er fijntjes op dat hij een vele malen kortere voorbereidingstijd heeft gehad dan de twee jaar die Qatar al aan het toewerken is naar de dag van morgen.

De woorden van Alfaro bereiken overigens de helft minder toehoorders dan de ruim honderd journalisten die even daarvoor in de grote perszaal zaten toen Sánchez aan het woord was.

Maar dat is eigenlijk het enige verschil tussen de twee persmomenten. Ook Alfaro zit er uiterst ontspannen bij als een trainer voor wie nog alles mogelijk is dit WK. En ook hem wordt het vuur bepaald niet aan de schenen gelegd. Hij en middenvelder Moisés Caicedo oogsten bij het verlaten van de zaal zelfs applaus van een handjevol Ecuadoraanse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl