Een garnalenkotter uit Wieringen
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

'Garnalenexplosie' Zeeland trekt vissers uit heel Nederland

Er gebeurt iets opvallends in de Zeeuwse wateren: sinds oktober stikt het van de garnalen. Kotters uit heel Nederland komen nu naar Zeeland om op de kleine kreeftachtigen te vissen.

De enorme hoeveelheden garnalen werden half september voor het eerst opgemerkt voor de kust van Zuid-Holland. In oktober verplaatsten de garnalen zich naar de Zeeuwse eilanden. "Vissers spreken van een garnalenexplosie die opvallend lang standhoudt. Normaliter nemen de vangsten na krap een maand alweer af, maar nu boeken de kotters al langer dan anderhalve maand uitstekende vangstresultaten", aldus zeeonderzoeker Willem den Heijer bij Omroep Zeeland.

Het is niet helemaal duidelijk waardoor er nu zoveel garnalen zijn. Volgens Den Heijer heeft het niets te maken met klimaatverandering. "De Noordzee is heel dynamisch. Daardoor migreren bepaalde vissoorten. Een explosie heeft vooral te maken met een iets warmere watertemperatuur en meer voedsel in het water", zegt hij. "Als het water kouder wordt, trekt de garnaal weer naar dieper water."

Uit Wieringen en Stavoren

Dit weekend alleen al zijn twaalf kotters uit heel Nederland in de haven van Vlissingen neergestreken. "Het is lang geleden dat een flink aantal garnalenkotters uit de noordelijke provincies voor de Zeeuwse en zelfs Belgische kust viste", weet Den Heijer. De kotters komen uit Stellendam, Scheveningen, Wieringen en zelfs Stavoren in Friesland.

De vissers vangen zo'n 3000 tot 6000 kilo garnalen per week. Dat zijn recordvangsten. En een opsteker voor de vissers, zegt Den Heijer. "We weten dat de brandstofprijzen omhoog zijn geschoten. Voor de vissers is het daarom prettig dat ze de afgelopen maanden met betere vangsten te maken hebben."

Supermarktprijzen

De vraag is of met de recordvangsten ook de prijs van garnalen voor de consument gaat dalen. Den Heijer: "Ik denk niet dat je dat zo snel al merkt aan de prijs die je betaalt in de viswinkel of supermarkt."

En dat terwijl ook de viswinkels wel een opsteker kunnen gebruiken. Volgens de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten gaat het ronduit slecht met de branche. "Er is al een aantal visspecialisten die ermee zijn gestopt, maar onze verwachting is dat er nog veel meer viswinkels en viskramen moeten sluiten", aldus de vereniging.

Visspecialiteitenwinkel De Heerlijkheid in Zeist stopt er na vandaag mee. "Sinds we het aan onze klanten hebben verteld, voelt het net alsof je op je eigen begrafenis bent. Met pijn in ons hart moeten we er na 17,5 jaar mee stoppen", aldus eigenaresse Genita Wiegmans bij RTV Utrecht. De belangrijkste redenen om te stoppen zijn de hoge inkoopprijzen van vis, de hoge energieprijzen, maar ook de gestegen prijzen van olie en meel (om in te bakken) en verpakkingsmaterialen.

Advertentie via Ster.nl