NOS Voetbal

Blind maakt zich geen zorgen over wedstrijdritme: 'Ben topfit om op WK te strijden'

Bij Ajax is Daley Blind de laatste weken op het tweede plan geraakt. Vier wedstrijden op rij moest hij op de reservebank plaatsnemen. De 94-voudig international heeft twee dagen voor de eerste WK-wedstrijd van Oranje 'geen behoefte daar wat over te delen'.

"Het is ook niet zo dat ik een halfjaar niet gespeeld heb", is Blind duidelijk. "Dus ik mis geen ritme, ik ben topfit om hier te strijden."

Bondscoach Louis van Gaal trekt zich niets aan van de situatie van Blind bij zijn club, zo liet hij een week geleden weten. "Bij mij speelt hij niet linksback, niet als middenvelder en niet als linkercentrumverdediger." Bij Oranje speelt Blind namelijk als linkerwingback.

De woorden van Van Gaal, deden de 32-jarige Blind goed. "Het is altijd fijn als een trainer vertrouwen in je uitspreekt."

Hechte groep

Acht jaar geleden was Blind ook al op het WK aanwezig, toen 'als broekie'. "Ik heb toch een andere rol nu. Ben meer ervaren, wat ouder."

Maar het groepsgevoel bij Oranje is volgens Blind nauwelijks veranderd in de afgelopen jaren. "Het was toen een hechte groep en dat is het nu ook", vergelijkt hij de selecties van 2014 en nu met elkaar. "Toen hadden we de heel ervaren jongens als Sneijder, Robben, Van Persie en Nigel de Jong. De groep heeft nu wel een andere balans. Ik mag het misschien niet zeggen, maar het is bijna een vriendenteam."

Alles is anders op avond van arbeidsmigranten bij Oranje

Met dat 'vriendenteam' ontving Blind tijdens een training in Qatar aan aantal arbeidsmigranten. "Dat was een bijzondere ervaring", aldus de international, die niet blind is voor het land waarin ze spelen. "Je ziet om je heen wat voor gebouwen er staan, dat het eigenlijk uit de grond gestampt is."

"Dat was ook in Brazilië in 2014 het geval. Dat was ook een andere wereld", aldus Blind. "De favela was daar heel dichtbij en naast de stadions zaten mensen in krottenwijken. Dus dat was toen ook heel confronterend. Dat zie je hier minder direct."

Focus op voetbal

De focus van Blind ligt desondanks bij de prestaties op het voetbalveld. "Het is prettig voor ons om de realiteit even onder ogen te zien en met die mensen (de arbeidsmigranten, red.) te communiceren. Ik denk dat dat alleen maar goed is geweest. De focus daarna ging wel weer direct op het voetbal."

Daley Blind

Met nog maar twee dagen te gaan voor de wedstrijd tegen Senegal 'begint het wel te kriebelen' bij Blind. "Wedstrijd één is heel belangrijk. Daar begint het bij om het goede gevoel te laten groeien. Dat heb ik in 2014 ervaren met de wedstrijd tegen Spanje, wat natuurlijk een bizarre wedstrijd was. Daardoor groeide het groepsgevoel en de sfeer enorm."

Ook voor dit WK gelooft Blind in een goed resultaat. "Als je dat niet doet, hoef je hier ook niet te komen, denk ik. Natuurlijk is het niet makkelijk, iedereen komt met dat doel hierheen. Maar het geloof moet er wel zijn."

Bekijk hier het speelschema van Oranje:

Het programma van het Nederlands elftal in groep A

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl