Just Eat Takeaway voldoet niet aan vrouwenquotum, wil toch een man benoemen
Het moederbedrijf van Thuisbezorgd, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, voldoet niet aan het vrouwenquotum voor zijn raad van commissarissen maar wil vandaag op hun aandeelhoudersvergadering toch nog een man benoemen. Het gaat om Dick Boer, de oud-topman van Ahold. Ook Mieke de Schepper, commercieel directeur van Trustpilot, wordt voorgedragen.
Als ze allebei worden benoemd voldoet het bedrijf niet aan het verplichte vrouwenquotum voor de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Maar het bedrijf heeft daar iets op bedacht, waardoor het technisch gezien wel mag.
Door eerst Mieke de Schepper te benoemen voldoen ze heel even aan het quotum op het moment dat er over Dick Boer wordt gestemd. "Ik kan me voorstellen dat mensen zich afvragen of dit volgens de geest van de wet is, maar het zijn uitzonderlijke omstandigheden", reageert een woordvoerder van het bedrijf.
Eenderde vrouw
Sinds 1 januari geldt er een bindend vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Minimaal eenderde van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet vrouw zijn. Andersom geldt overigens ook: minimaal eenderde moet man zijn. Zijn er op dit moment te weinig vrouwelijke commissarissen om aan dat quotum te voldoen, dan mag een bedrijf bij een nieuwe benoeming geen man kiezen.
Daarom staat de benoeming van Mieke de Schepper vandaag als eerst op de agenda. Op dit moment bestaat de raad van commissarissen van Just Eat Takeaway uit vier mannen en een vrouw. Als De Schepper is ingestemd zijn dat vier mannen en twee vrouwen: dan wordt aan het quotum voldaan. Daarom mag daarna wel weer een man, in dit geval Dick Boer, benoemd worden waardoor er gelijk niet meer aan het quotum wordt voldaan.
Die stemvolgorde is bewust gekozen, zegt een woordvoerder. "Andersom had niet gemogen."
'Geen schoonheidsprijs'
"Ik denk dat ze zich goed juridisch hebben laten adviseren wat mag en wat kan", reageert Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance aan Tilburg University. "Ik vind het gek dat de wet deze mogelijkheid heeft gegeven, ik denk dat niemand zich dat gerealiseerd had."
Beleggers zullen er niet blij mee zijn, zegt Corné van Zeijl, beursanalist en vermogensbeheerder bij Actiam. "Blijkbaar was het echt heel moeilijk om iemand te vinden, want als je het zo doet weet je dat je veel kritiek krijgt. Het verdient geen schoonheidsprijs."
Het was inderdaad moeilijk om nog een vrouw te vinden, zegt Just Eat Takeaway. In totaal stonden er drie vacatures open voor de raad van commissarissen. Ze zochten minstens twee vrouwen voor die posities. "Maar nu hebben we twee goede kandidaten, één vrouw en één man. Als we hadden gewacht tot we nog een tweede vrouw hadden gevonden waren deze kandidaten misschien voor andere dingen benaderd", zegt een woordvoerder. "Daarom willen we hen op deze manier vast instemmen, en de zoektocht naar de derde commissaris gaat door."
Excuus
Die derde commissaris moet een vrouw zijn, zegt het bedrijf. Ook volgens de regels van het quotum moet dat. "Dat wij er tot nu toe niet in zijn geslaagd iemand te vinden laat zien hoe uitdagend het is", zegt de woordvoerder.
Lückerath heeft er begrip voor dat het onder bepaalde omstandigheden niet lukt om formeel aan het quotum te voldoen, maar dat vrouwen niet te vinden zijn vindt ze een slap excuus. "Dat hebben we inmiddels wel gehad", zegt ze.
"Het zegt ook iets over hun selectieprocedure. Probeer de blik te verbreden." Zo hoeven volgens haar niet alle commissarissen ervaring te hebben in dezelfde sector. "Het kan juist goed zijn voor het team als niet iedereen uit dezelfde sector komt. En er zijn zoveel goede vrouwen in zoveel sectoren die waarde kunnen toevoegen."
Meer vrouwelijke commissarissen
Beleggers zijn volgens Van Zeijl steeds meer gericht op onder meer diversiteit in het bedrijf, maar toch verwacht hij dat beide kandidaten worden ingestemd. "Het bedrijf kan goed uitleggen waarom het nodig is, en Just Eat heeft ook relatief veel beleggers van buiten continentaal Europa die hier minder naar kijken."
De meeste andere grote beursgenoteerde bedrijven hebben wel voldoende vrouwen in hun raad van commissarissen. Van de 21 Nederlandse bedrijven die genoteerd staan aan de AEX, de grootste beursgenoteerde bedrijven, voldeed in augustus alleen Just Eat Takeaway niet aan het quotum, blijkt uit de Dutch Female Board Index van Lückerath.
Het aandeel vrouwelijke commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven neemt toe, blijkt uit datzelfde onderzoek. In 2021 was nog 33 procent van de commissarissen vrouw. Dit jaar was dat 38 procent.