NOS Sport

Doortrainen of vakantie voor Davis Cup-team? 'Lastig, maar zijn nu weer fris'

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

Van de Zandschulp: 'Ik voel mij niet de kopman, we zijn een team'

Gaan we op vakantie of trainen we door? Drie van de vijf tennissers van het Nederlands Davis Cup-team stonden enkele weken geleden voor de moeilijke keuze hoe zich voor te bereiden op de kwartfinale tegen Australië van dinsdag 22 november in Málaga.

Uiteindelijk zochten Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Matwé Middelkoop voor een kleine twee weken de zon op in Azië.

"We zaten in een lastige positie", vertelt Griekspoor. "De vakantie had gewoon prioriteit, want na de Davis Cup is er bijna geen tijd om op vakantie te gaan, omdat dan alweer de voorbereiding op het nieuwe seizoen start."

Dit is dus wat je krijgt als de tenniskalender zo is opgesplitst.

Botic van de Zandschulp

Het is de hedendaagse agendaproblematiek waarmee proftennissers te maken hebben. De kalender zit zo volgepropt met evenementen dat spelers moeten puzzelen om aan hun spaarzame vrije momenten te komen. En al helemaal als het om een vakantie gaat.

Geen racket aangeraakt

De keerzijde van het verhaal is dat Van de Zandschulp, Griekspoor en Middelkoop een kleine twee weken geen racket hebben aangeraakt. Het ritme van het dagelijks trainen, fysieke oefeningen doen of wedstrijden spelen is dus doorbroken.

"Dit is dus wat je krijgt als de tenniskalender zo is opgesplitst", geeft Van de Zandschulp aan.

De vakantiegangers hebben deze week de training op het nationale trainingscentrum in Amstelveen hervat. Maar hoe krijg je jezelf binnen een week weer helemaal op scherp? Dat klinkt op voorhand als een behoorlijke uitdaging.

Voor Van de Zandschulp is de relatief korte aanloop richting het kwartfinaleduel niet zo'n probleem. De kopman van Oranje kende naar eigen zeggen in september een vergelijkbare voorbereiding op de Davis Cup-groepsfase in Glasgow.

IJzersterke week

Van de Zandschulp beleefde toen een ijzersterke week met zeges op topspelers Cameron Norrie, Taylor Fritz en Alexander Boeblik. "Ik nam na de US Open een dag of acht vrijaf, maar stond de ballen daarna snel weer goed te raken. Ik voel me nu fysiek ook weer helemaal goed en we gaan nog veel trainen."

"Ik denk bovendien dat de Australiërs ook dit soort keuzes hebben moeten maken. Heel veel tennissers zijn inmiddels op vakantie geweest. Dan is het kijken wie er het beste mee omgaat."

Griekspoor: 'Het wordt tegen Australië fifty-fifty'

Van de Zandschulp, Griekspoor en Middelkoop kozen na een lang seizoen dus voor een vakantie, terwijl hun twee andere teamgenoten (noodgedwongen) doorspeelden.

Tim van Rijthoven probeerde de afgelopen weken extra ATP-punten te sprokkelen om directe plaatsing voor de Australian Open veilig te stellen, terwijl dubbeltopper Wesley Koolhof momenteel deelneemt aan de ATP Finals in Turijn.

Geen probleem voor Haarhuis

Teamcaptain Paul Haarhuis vindt de bewandelde route van de drie vakantiegangers logisch. "De jongens hebben op vakantie ook fysiek doorgetraind en we maken nu de komende dagen lange trainingssessies", stelt hij.

"De spelers zijn bovendien niet wekenlang op vakantie geweest", voegt hij eraan toe. "En ik heb liever jongens bij me die fris in het hoofd zijn dan dat ze naar het einde van het seizoen snakken. Nu zijn ze hier met het gevoel van: we gaan er weer lekker tegenaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl