NOS SportAangepast

Van de Zandschulp bezorgt Davis Cup-team zege op VS én groepswinst

Nederlands Davis Cup-team dendert door en verslaat ook de Verenigde Staten

Botic van de Zandschulp heeft het Nederlandse Davis Cup-team zaterdagavond de winst bezorgd op de Verenigde Staten. Na de zege van Tallon Griekspoor op Tommy Paul was Van de Zandschulp te sterk voor Taylor Fritz: 6-4, 7-6 (3).

Dat het dubbelspel tussen het koppel Wesley Koolhof en Matwe Middelkoop en de Amerikanen Rajeev Ram en Jack Sock met 2-1 verloren werd, maakte voor Oranje niet meer uit. Nederland won eerder deze week ook de andere twee groepswedstrijden van Kazachstan en Groot-Brittannië en is met in totaal drie overwinningen als eerste geëindigd in de poule.

Dat Oranje de kwartfinales zou gaan spelen, was vrijdagavond al bekend na de verrassende zege op de Britten. Nederland hoort nu bij de beste acht landen ter wereld en vervolgt het toernooi eind november in Spanje.

Aan elkaar gewaagd

Het duel tussen Van de Zandschulp (ATP-35) en Fritz (ATP-12) ging lang gelijk op. In de vierde game, waarin de Nederlander serveerde, kreeg Fritz vier breekkansen. Van de Zandschulp werkte die allemaal weg en sleepte uiteindelijk alsnog zelf de game binnen.

Vreugde bij Paul Haarhuis en Botic van de Zandschulp

De eerste en direct beslissende break viel in de negende game. Op het derde breekpunt was het raak voor Van de Zandschulp, waarna hij ook zijn eigen servicegame won en daarmee op een 1-0 voorsprong in sets kwam.

Fritz had moeite zijn draai weer te vinden en leverde in de tweede set direct zijn service in. Van de Zandschulp deed dat niet veel later echter ook, waardoor de stand weer gelijk was. Een tiebreak moest de beslissing brengen.

De Amerikaan oogde gefrustreerd en leverde vier punten op rij in. Die achterstand maakte hij niet meer goed en Van de Zandschulp maakte het met 7-3 af, waarna het hele Nederlandse team kon juichen.

Griekspoor zet Oranje op voorsprong

Het eerste duel van de dag ging tussen Griekspoor en Tommy Paul. Die ging met 7-5 en 7-6 (3) naar de Nederlander.

Tallon Griekspoor (rechts) na de zege op Tommy Paul (links)

Griekspoor (ATP-48) brak de Amerikaan (ATP-29) in de elfde game en serveerde de set daarna eenvoudig uit. De tweede set draaide ondanks breekkansen over en weer uit op een tiebreak. Daarin kwam Griekspoor op 6-1. Hij sloeg toe op zijn derde matchpoint, met een ace.

Driesetter in dubbelspel

Koolhof en Middelkoop sloten de wedstrijddag af met het dubbelspel tegen Ram en Sock. De eerste set werd gewonnen door de Nederlanders, maar door een verloren tiebreak in de tweede set kwamen de Amerikanen op gelijke hoogte.

In de derde set leverden Koolhof en Middelkoop twee keer hun service in. Ze braken één keer terug, maar dat was niet genoeg om het Ram en Sock nog lastig te maken. Met 6-4, 6-7 (3) en 4-6 werd de afsluitende partij gewonnen door de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl