NOS SportAangepast

Van de Zandschulp en Griekspoor winnen en bezorgen Nederland Davis Cup-zege

Van de Zandschulp haalt beslissende punt binnen voor Nederland

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hebben Nederland de winst bezorgd in het Davis Cup-duel met Kazachstan (2-1).

Beide Nederlanders hadden dinsdagavond in Glasgow drie sets nodig om de zege binnen te slepen. Van de Zandschulp deed dat tegen Alexander Boeblik (3-6, 6-1, 6-4), Griekspoor won van Mikhail Koekoesjkin (6-1, 3-6, 6-3).

Op de wereldranglijst ontlopen Van de Zandschulp (ATP-35) en Boeblik (ATP-44) elkaar niet veel, maar de 26-jarige Nederlander had het in de eerste set behoorlijk moeilijk met de sterk serverende Kazach, die af en toe ook een onderhandse service uit de hoge hoed toverde.

Onnodige fouten

Boeblik brak in de vierde game voor het eerst de service van Van de Zandschulp en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Van de Zandschulp ging in de tweede set beter van start en pakte een 2-0 voorsprong. Daarna leek hij het initiatief door een aantal onnodige fouten toch weer uit handen te geven. Boeblik kreeg liefst drie kansen om Van de Zandschulp terug te breken, maar verzilverde die niet.

Getty
Botic van de Zandschulp

De Nederlander stoomde vervolgens door naar 6-1 en sleepte er zodoende een beslissende derde set uit. Boeblik gaf daarin de eerste game uit handen na een dubbele fout, gevolgd door een woede-uitbarsting. Zijn racket lag in de kreukels, maar de Kazach hervond zichzelf en maakte er nog een spannende strijd van. Op 3-3 plaatste Van de Zandschulp de beslissende break en op 5-4 serveerde hij de wedstrijd uit.

Ook Griekspoor in drie sets

De 26-jarige Griekspoor (ATP-48) trof in zijn wedstrijd Koekoesjkin, de nummer 221 van de wereld en de eerste set was een prooi voor de Nederlander. Met 6-1 gaf hij Koekoesjkin (ATP-221) geen kans. De Kazach ging daarna beter spelen en bood Griekspoor in de tweede set steeds meer weerstand.

De zevende game was cruciaal. Het stond 3-3 en Griekspoor kreeg liefst zes keer de kans Koekoesjkin te breken, maar de Kazach werkte de breekpunten keer op keer weg en sloeg vervolgens zelf toe.

Getty
Tallon Griekspoor in actie in de Davis Cup tegen Kazachstan

Dat was een tik voor de Nederlander, die daarna geen game meer won in de tweede set. Een derde set moest de beslissing brengen. Daarin herpakte Griekspoor zich en kwam hij niet meer in de problemen.

Nederlaag in dubbelspel

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop verloren later op de avond het dubbelspel van Boeblik en Aleksandr Nedovjesov: 4-6, 6-1, 3-6.

Dat betekende voor Nederland, ondanks de winst in de ontmoeting, een kleine tegenvaller omdat het aantal gewonnen partijen wellicht in een later stadium nog van belang kan zijn.

Oranje zit verder in de groep met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nederland neemt het vrijdag op tegen Groot-Brittannië en treft zaterdag de Verenigde Staten.

Nederland hoeft zaterdag tegen de VS in ieder geval geen rekening te houden met Frances Tiafoe. De halvefinalist van de US Open heeft zich bij het Amerikaanse team afgemeld voor het toernooi in Glasgow.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl