NOS Sport

Nederlands mannentennis groeit en groeit: 'Deze situatie wil je hebben, fantastisch'

Haarhuis ziet steeds meer Nederlanders doorbreken: 'Dit is wat je wil'

Het Nederlandse mannentennis blijft groeien. Net als op Wimbledon staan er ook op de US Open drie landgenoten in de tweede ronde. En volgens de kenners is dit pas het begin.

Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat het geen enkele Nederlandse man lukte om het hoofdschema van een grandslamtoernooi te halen.

Dat was in september 2020 toen Robin Haase en Botic van de Zandschulp de tweede kwalificatieronde van de corona-editie van Roland Garros niet overleefden.

Die laatstgenoemde ontketende een wederopstanding door in 2021 via de kwalificaties alle grandslamtoernooien te halen, met een kwartfinaleplaats op de US Open als stralend hoogtepunt. Dat zagen zijn trainingsmaatjes ook.

'Ze trekken elkaar omhoog'

In het kielzog van Van de Zandschulp vonden vervolgens ook Tallon Griekspoor en later Tim van Rijthoven en US Open-debutant Gijs Brouwer hun weg omhoog. Van de Zandschulp, Van Rijthoven en Brouwer vormen in New York het oranjegezelschap in de tweede ronde.

"Ze trekken zich aan elkaar op, want ze weten dat ze op de training niet veel voor elkaar onder doen", weet Davis Cup-captain Paul Haarhuis. "Ze trekken elkaar eigenlijk allemaal omhoog. Dit is de situatie die je wilt hebben en dat is fantastisch."

  • Pro Shots
    Botic van de Zandschulp (rechts) beleefde vorig jaar zijn doorbraak met een kwartfinaleplaats op de US Open, waarin Danill Medvedev te sterk was
  • ANP
    Tallon Griekspoor is achter Botic van de Zandschulp de nummer twee van Nederland
  • ANP
    Tim van Rijthoven beleefde op Wimbledon zijn doorbraak en verloor uiteindelijk in de vierde ronde van Novak Djokovic

Oud-prof en coach Michiel Schapers, die vanuit de Nederlandse tennisbond KNLTB naar New York is gereisd om Brouwer te begeleiden, ziet eveneens een mooie ontwikkeling. "We moeten dit koesteren, want we hebben hier een heel mooie groep met vier Nederlandse mannen in het hoofdtoernooi."

Australian Open 2005

Het is voor het eerst sinds de Australian Open van 2005 dat er vier Nederlandse mannen (Van de Zandschulp, Griekspoor, Van Rijthoven en Brouwer) het hoofdtoernooi van een grandslam halen. Toen waren dat Sjeng Schalken, Raemon Sluiter, Peter Wessels en Melle van Gemerden.

Nederlanders in hoofdschema grandslamtoernooi - 2022

Australian Open Van de Zandschulp, Griekspoor
Roland Garros Van de Zandschulp, Griekspoor
Wimbledon Van de Zandschulp, Griekspoor, Van Rijthoven
US Open Van de Zandschulp, Griekspoor, Van Rijthoven, Brouwer

Het had overigens weinig gescheeld of er was nog een vijfde Nederlander bijgekomen. Jesper de Jong verloor namelijk op het Billie Jean King National Tennis Center in drie sets de derde en laatste kwalificatieronde.

Het zegt alles over de opmars die het Nederlandse tennis momenteel doormaakt. "Dit is ook een logisch gevolg van het feit dat deze jongens al vier à vijf jaar met elkaar trainen op het nationale trainingscentrum in Amstelveen", aldus Haarhuis.

Vol overtuiging wint Brouwer van Mannarino bij grandslamdebuut

Volgens de Davis Cup-captain, die volgende maand in Glasgow met Nederland aan de groepsfase van de Davis Cup Finals begint, is er nog veel ruimte voor verbetering. "Absoluut, want qua ervaring zit er nog veel rek in voor deze jongens", zegt Haarhuis.

"Voor Botic is het bijvoorbeeld vorig jaar op de US Open eigenlijk pas begonnen. Hij tennist in feite pas dertien maanden op het hoogste niveau."

Geen grenzen

Schapers ziet eveneens dat er nog veel ruimte is voor progressie. "Je moet vooral denken dat je geen grenzen hebt. Je moet iedere dag naar de training gaan met het idee dat je iets aan je spel wilt toevoegen", aldus de voormalig nummer 25 van de wereld.

Hij hoopt dat zijn pupil Brouwer de weg omhoog blijft volgen. "De afgelopen dagen heb ik hem, ook op de training, dingen zien doen die hij nooit eerder heeft gedaan. Als je dat iedere dag blijft doen, en je buiten de baan ook alles goed op orde hebt, dan zijn er geen grenzen."

Coach Schapers ziet Brouwer groeien: 'Geweldig om zijn doorbraak mee te maken'

Van de Zandschulp en Van Rijthoven vervolgen op woensdag hun toernooi. Van de Zandschulp speelt om 17.00 uur op baan 13 tegen de Franse lucky loser Corentin Moutet, de nummer 112 van de wereld.

Van Rijthoven staat op Flushing Meadows voor het eerst in de tweede ronde en treft de als vijfde geplaatste Noor Casper Ruud. Hij speelt de derde partij op baan 17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl