Nederlandse luchtverdedigingssystemen staan klaar voor vertrek
NOS Nieuws

Teller Nederlandse militaire steun aan Oekraïne staat op 800 miljoen euro

Nederland heeft tot nu toe voor 800 miljoen euro uitgegeven aan militaire steun voor Oekraïne. Dit heeft minister van Defensie Ollongren bij de defensiebegroting in de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Het geld is onder meer uitgegeven aan pantserhouwitsers, luchtafweersystemen, munitie, antitankwapens en luchtdoelraketten, blijkt uit een overzicht van het ministerie van Defensie.

Gedetailleerde informatie wil Ollogren om militair strategische redenen niet openbaar maken. De Tweede Kamer wordt daar in het geheim wel over geïnformeerd.

Doorgaan

De minister vindt dat de Nederlandse militaire steun effect heeft. Oekraïne wint terrein op het Russische leger, zoals recent bleek in de zuidelijke regio Cherson. "Het heeft effect. We moeten doorgaan", aldus Ollongren.

Deze maand nog maakte Defensie bekend voor ruim 322 miljoen euro aan materiële steun te hebben geleverd. Maar daarbij ging het om de boekwaarde, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Dat is het bedrag waarvoor het materieel op de balans stond, inclusief de waardevermindering door afschrijvingen.

Het bedrag van 800 miljoen is gebaseerd op de vervangingswaarde, het bedrag dat daadwerkelijk moet worden uitgetrokken om nieuw materieel te kopen. Defensie levert minder uit de eigen voorraad, maar koopt nu direct bij de industrie.

Ook inbegrepen in het bedrag is de 100 miljoen euro die in een nieuw internationaal fonds voor militaire aankopen voor Oekraïne wordt gestort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl