Ministers Ollongren en Hoekstra
NOS Nieuws

Nederland stuurt luchtafweerraketten naar Oekraïne

Nederland stuurt luchtafweerraketten naar Oekraïne. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Ollongren (Defensie) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) dat de raketten moeten worden afgevuurd met een lucht- en raketverdedigingssysteem dat door een van de bondgenoten wordt geleverd.

Vaak wordt niet openbaar gemaakt welke militaire steun aan Oekraïne wordt gegeven, maar het kabinet doet dat nu wel "als signaal naar Rusland in het licht van de recente Russische aanvallen op Oekraïne".

Nederland laat zich niet intimideren

Volgens Ollongren en Hoekstra "sterken de aanvallen het kabinet in de overtuiging dat zij enkel kunnen worden beantwoord met niet-aflatende steun aan Oekraïne en zijn bevolking". Ollongren heeft haar Oekraïense collega nog eens verteld dat Nederland zich niet door Rusland laat intimideren en Oekraïne blijft steunen.

De luchtdoelraketten kosten 15 miljoen euro. Volgens Defensie blijven de gevolgen van de militaire steun aan Oekraïne voor de 'gereedheid' van de Nederlandse strijdkrachten acceptabel. Het kabinet zegt daar alert op te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl