Edwin Wagensveld wordt opgepakt op 22 oktober, maar dus niet vervolgd
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Justitie: geen vervolging van Pegida-voorman in Rotterdam

Justitie gaat Edwin Wagensveld (54), voorman van anti-islamorganisatie Pegida, niet vervolgen voor de 'beledigende leus' die hij op 22 oktober heeft geroepen bij Rotterdam Centraal. De zaak wordt geseponeerd, meldt Rijnmond.

Pegida kondigde voor zaterdagmiddag 22 oktober een demonstratie aan, waarbij voorman Wagensveld ook de koran zou verbranden. Zover kwam het niet: de massaal aanwezige politie pakte de koran van hem af "om verdere escalatie en daarmee ernstige wanordelijkheden te voorkomen".

Wagensveld zelf werd opgepakt omdat hij volgens de politie 'een beledigende leus' via de megafoon riep.

Beledigende leus

Vandaag concludeert het Openbaar Ministerie dat de Pegida-voorman niets strafbaars heeft gedaan. "De gemaakte opmerking is op basis van bestaande jurisprudentie niet te kwalificeren als belediging van de aanhangers van het islamitisch geloof, maar als belediging van de religie zelf", aldus het OM. Eenvoudig gezegd: de woorden van Wagensveld waren niet gericht tegen moslims als groep, maar tegen de islam als religie. Daarom vindt het OM dat geen sprake is van groepsbelediging.

Op 22 oktober waren ook veel tegendemonstranten op de been bij het Rotterdamse station. Het ging vooral om moslimjongeren, die in gejuich uitbarstten toen Wagensveld werd opgepakt. Uiteindelijk werd de mobiele eenheid ingezet om de groep jongeren tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl