Media TV
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Korte tijd onrust in Rotterdam rond Pegida-actie en tegenbetoging

Bij station Rotterdam Centraal is het vanmiddag korte tijd onrustig geweest. Aanleiding was een aangekondigde koranverbranding van anti-islambeweging Pegida, waarop honderden tegendemonstranten afkwamen.

Pegida zou vanaf 14.00 uur demonstreren op het stationsplein en was daarbij van plan een koran te verbranden. Zover kwam het echter niet: de politie pakte de koran van Pegida-voorman Edwin Wagensveld af "om verdere escalatie en daarmee ernstige wanordelijkheden te voorkomen". Wagensveld werd aangehouden omdat hij volgens de politie "een beledigende leus" riep. Behalve Wagensveld waren er heel weinig Pegida-aanhangers, zegt een politiewoordvoerder.

De tegendemonstranten, vooral moslimjongeren, barstten uit in gejuich. De mobiele eenheid werd ingezet om de groep jongeren tegen te houden. Ze riepen daarbij veelvuldig "allahoe akbar" en gooiden volgens de regionale zender Rijnmond met eieren en rookbommen naar de politie.

Marion Keete/RTV Rijnmond
Er is veel politie op de been in het centrum van Rotterdam

Tegen de verbrandingsactie werd eerder al door verschillende partijen bezwaar gemaakt. Zo diende moslimkoepelorganisatie Spior een bezwaarschrift in en vroeg de fractie van Denk een spoeddebat aan. Locoburgemeester Robert Simons schreef vervolgens in een brief aan de gemeenteraad dat het verboden is om vuur te stoken in de openbare ruimte en dat daarom de koranverbranding niet kon doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl