Hoogspanningsmasten in de Rotterdamse haven
NOS Nieuws

Stroomnet overvol, Tennet wil 'spitsmijden' zoals in Limburg en Brabant

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet zegt dat er nieuwe gebieden zijn bijgekomen waar het elektriciteitsnet nagenoeg vol zit. Bedrijven en organisaties die een nieuwe aansluiting willen of willen uitbreiden, komen daar op een wachtlijst te staan.

Het gaat om een gebied rondom de haven van Rotterdam, Goeree-Overflakkee, de Flevopolder, Gelderland, Drenthe en Utrecht. Daar gaat het om aansluitingen om elektriciteit af te nemen.

Daarnaast ziet Tennet een snelle groei van zonnepanelen in Groningen, Drenthe en Overijssel. Daar gaat het dus om aansluitingen om juist elektriciteit te leveren. In beide gevallen gaat om het grote verbruikers of leveraars. Voor woningen blijft er plek op het net.

Onderzoek naar 'spitsmijden'

Vanwege de hoge gasprijzen willen veel organisaties versneld van het gas af, zegt Tennet. Ook groeit het aantal wind- en zonneparken onverminderd. Bij Tennet ligt nu voor meer dan 40 gigawatt aan nieuwe aanvragen. Dat is vier keer het huidige verbruik van heel Nederland op een normale dag.

Tennet investeert de komende tien jaar 13 miljard in de versterking van het hoogspanningsnet. Omdat dit niet snel genoeg gaat, komt er onderzoek naar 'spitsmijden' in heel Nederland.

In Limburg en Noord-Brabant is er door 'spitsmijden' al plek vrijgekomen voor nieuwe grootgebruikers.

In de Rotterdamse haven zit het hoogspanningsnet nagenoeg vol door een sterk groeiend aantal aanvragen voor onder meer elektrolysers (voor de productie van waterstof), grote elektrische boilers, walstroom (stroomaansluitingen voor schepen), elektrische vrachtwagens en de elektrificatie van allerlei industriële processen. Die aanvragen zijn bij elkaar goed voor 650 megawatt. In verschillende scenario's werd zo'n hoeveelheid pas tegen 2030 verwacht.

Dat het elektriciteitsnet bijna vol is, leidt vaker tot problemen. Hoe komt dat en wat valt eraan te doen? Bekijk onze uitlegvideo:

Spanning op het elektriciteitsnet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl