SIPA USA
NOS Nieuws

Opgesloten in pretpark of woonwijk: het strenge Chinese coronabeleid in beeld

Waar de meeste landen de coronamaatregelen steeds meer loslaten, houdt China al sinds het begin van de pandemie vast aan een zero-covidbeleid. Het virus moet volgens de Chinese president Xi volledig worden verdreven, een beleid dat geregeld leidt tot lockdowns.

Het protest vandaag in de Zuid-Chinese stad Guangzhou is tekenend voor de groeiende onvrede in China over de strenge coronamaatregelen. Ook tijdens de volledige lockdown van Shanghai in het voorjaar was er al kritiek. Gebouwen waar mensen in quarantaine moesten, raakten steeds voller en er zou niet genoeg toegang tot vers voedsel zijn.

Toch gingen ook de afgelopen maanden weer verschillende Chinese steden op slot, hoewel het aantal coronabesmettingen laag was in vergelijking met andere landen. Zo was er in september een lockdown in delen van de Zuid-Chinese stad Guiyang. Ook nu kwamen er berichten naar buiten over gebrek aan eten.

Een bezorger levert boodschappen af bij een inwoner van Guiyang:

SIPA USA

President Xi kondigde vorige maand aan dat er geen versoepeling komt van het zero-covidbeleid. En het pretpark Shanghai Disney sloot eind oktober de poorten vanwege een corona-uitbraak. Bezoekers konden het park niet verlaten, tenzij ze een negatieve test konden laten zien. De attracties bleven wel open voor de opgesloten bezoekers.

Beveiligers controleren een auto bij de ingang van het park en een opgesloten bezoeker laat zich testen:

Ook het stadsbestuur van Peking voerde een paar weken geleden strengere coronamaatregelen in. Omdat het aantal besmettingen in een aantal weken was verviervoudigd, werd het aantal openbare controles opgevoerd en werden wooncomplexen met vermoedelijke gevallen afgesloten.

Afgesloten woonwijken in Peking, met beveiligers in beschermende pakken bij de poorten:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl