Hoekstra tijdens zijn bezoek aan Kiev vandaag
NOS NieuwsAangepast

Minister Hoekstra vanuit schuilkelder Kiev: 'Doorgaan met steun aan Oekraïne'

Bij raketaanvallen in het centrum van Kiev zijn zeker twee gebouwen geraakt. Minister Hoekstra is op werkbezoek in de Oekraïense hoofdstad en zocht zijn toevlucht in een schuilkelder. Even voor 17.30 uur, na bijna drie uur, mocht de minister, zijn Oekraïense collega Koeleba en de rest van de delegatie, de schuilkelder verlaten.

Er was een raketinslag in de buurt. De stroomvoorziening was mogelijk doelwit van de aanval.

Hoekstra reageerde vanuit de schuilkelder op de situatie. De aanvallen laten volgens hem de bereidheid van Poetin zien om over te gaan op "misdadige middelen". "Daar is maar één antwoord op: doorgaan. Doorgaan met steun aan Oekraïne, het leveren van wapens, het werken aan gerechtigheid en te zorgen voor humanitaire hulp." Volgens Hoekstra is vandaag een "enorme motivator om schouder aan schouder te blijven staan".

Minister Hoekstra reageerde vanuit de schuilkelder op de situatie in Oekraïne vandaag:

Minister Hoekstra vanuit schuilkelder Kiev

In heel Oekraïne ging vanmiddag het luchtalarm af. Volgens de burgemeester van Kiev zijn er raketten neergehaald door de luchtafweer. Ook in de rest van het land vonden raketaanvallen plaats.

Op sociale media worden door een adviseur van Zelensky deze beelden gedeeld van een van de aanvallen:

Na een persconferentie van Hoekstra bij de nationale veiligheidsraad, waarin hij bekendmaakte vanaf volgend jaar meer geld te steken in het opsporen van oorlogsmisdaden in Oekraïne, ging het luchtalarm af.

Ook was er een knal te horen. Toen de delegatie na het bezoek aan de veiligheidsraad in de auto zat, kregen de Nederlanders te horen dat er raketten onderweg waren. Het gezelschap werd meteen naar een schuilkelder gebracht. Nog voordat de schuilkelder was bereikt, waren weer explosies te horen.

Niet eerste keer in schuilkelder

Het is het tweede bezoek van Hoekstra aan Kiev sinds de oorlog. In mei bezocht hij samen met zijn Duitse ambtgenoot Baerbock de stad. Toen moest de minister ook de schuilkelder in vanwege het luchtalarm. Dat gebeurde net voor een ontmoeting met Klitsjko.

De aanvallen van vanmiddag vonden plaats uren na de videotoespraak van de Oekraïense president Zelensky op de G20-top in Indonesië.

De rest van het bezoek van Hoekstra gaat vandaag door. Hij is nu in gesprek met Zelensky.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl