NOS NieuwsAangepast

Recordbedrag voor Mondriaans Compositie nr. II

Het schilderij Compositie nr. II van Piet Mondriaan heeft gisteren een recordbedrag van 51 miljoen dollar (49,4 miljoen euro) opgebracht op een veiling in New York. Het is de eerste keer dat er zoveel geld is betaald voor het werk van de Nederlandse kunstschilder. Het werk is verkocht aan een anonieme Aziatische verzamelaar.

Het veilinghuis maakte de verkoop van het schilderij bekend op Twitter:

Mondriaan schilderde Compositie nr. II in 1930, tijdens zijn jarenlange verblijf in Parijs. Het schilderij is een van de tientallen karakteristieke schilderijen van Mondriaan. Gedurende zijn leven begon Mondriaan steeds abstracter te schilderen; hij wordt gezien als een pionier in deze kunststroming. De schilder leefde een groot deel van zijn leven in het buitenland en overleed in 1944 in New York op 71-jarige leeftijd.

De kunstschilder is vooral bekend vanwege zijn schilderijen met horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, zoals rood geel en blauw. In Compositie nr. II is rood de centrale primaire kleur.

Recordopbrengsten

Ook de laatste keer dat het schilderij geveild werd, ging het om een recordbedrag. In 1983 bracht Compositie II 2,15 miljoen dollar op. Een ander schilderij, Compositie III met rood, blauw, geel en zwart werd in 2015 verkocht voor 44 miljoen euro. Ook toen ging het om een recordbedrag.

In 1997 werd het onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie van Mondriaan voor 82 miljoen gulden gekocht door de Nederlandse Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit met hulp van de Nederlandse Bank en de regering. Dat leidde in die tijd tot Kamervragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl