Wintertitel voor Feyenoord (als lachende derde) na ruime zege op Excelsior

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Excelsior

Drie punten los. Waar Ajax en PSV steken lieten vallen, wint Feyenoord wel zijn laatste eredivisiewedstrijd voor het WK en gaan de Rotterdammers als koploper en met een comfortabele voorsprong de winterstop in. Tegen Excelsior in De Kuip werd het 5-1.

Deze eeuw sloot Feyenoord twee keer eerder een kalenderjaar af als koploper. In 2000 eindigde Feyenoord uiteindelijk als tweede en in 2017 werden de Rotterdammers kampioen.

Bekijk in de carrousel hieronder de stand in de eredivisie en de reacties na de wedstrijd.

Na een minuut stilte voor de overleden Feyenoord-icoon en clubtopscorer Cor van der Gijp begon Feyenoord in een afgeladen stadion aan de stadsderby tegen Excelsior. De bezoekers uit Kralingen hadden geen vrees en kwamen brutaal op voorsprong.

Goudmijn doet Kuip schrikken

De bedrijvige Marouan Azarkan, gehuurd van Feyenoord, vond Kenzo Goudmijn en de huurling van AZ haalde na aanname op de borst uit. WK-ganger Justin Bijlow was kansloos op de inzet van Goudmijn. Al snel maakte Feyenoord gelijk via een andere WK-ganger, Sebastian Szymanski. Vanaf de rand van het strafschopgebied pegelde de Pool de gelijkmaker tegen de touwen.

Szymanski stond ook achter de bal bij minutenlang geharrewar over de muur voor het nemen van een vrije trap, maar aanvoerder Orkun Kökçü eiste de bal op. Met succes. In zijn 100ste wedstrijd voor Feyenoord schoot de Turks international de vrije trap binnen.

De thuisploeg bleef de beste in de eerste helft. Javairô Dilrosun raakte de lat en spits Santiago Gimenez stuitte van dichtbij op doelman Stijn van Gassel.

Orkun Kökcu
    Sebastian Szymanski viert de 1-1
    Feest bij Excelsior
    Justin Bijlow

Vijf minuten na rust toonde Szymanski andermaal zijn goede vorm. Een week voor de start van het WK liet de Pool na een mooie steekpass van Dilrosun zijn tweede goal van de wedstrijd en zijn zesde van het seizoen noteren.

Lichtjes voor de winterkampioen

Gimenez, nog niet zeker van de Mexicaanse WK-selectie, werd na ruim een uur spelen tot zijn eigen frustratie doelpuntloos vervangen. Invaller Danilo liet zich gelden in het laatste deel van de wedstrijd en was betrokken bij de vierde Feyenoord-goal.

De Braziliaanse spits onderschepte een pass van Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi, zijn schot werd gekraakt en in de rebound trof Kökçü met links het doel. Invaller Patrik Walemark bepaalde de eindstand met het nodige geluk op 5-1.

Met lichtjes zorgde het publiek in de slotfase voor een ware kerstsfeer in De Kuip, zoals dat past bij een winterkampioen.