Alonso in de bolide van Alpine
NOS Sport

Teambaas Alpine: 'Alonso en Ocon hebben ons tijdens sprintrace in de steek gelaten'

Formule 1-renstal Alpine is totaal niet te spreken over zijn coureurs Esteban Ocon en Fernando Alonso. Zij hebben hun team tijdens de sprintrace in Brazilië benadeeld.

Dat beweerde teambaas Otmar Szafnauer na de tumultueus verlopen race van 24 rondes over het Interlagos-circuit in São Paulo.

Ocon en Alonso raakten elkaar twee keer in de openingsfase van de race, omdat ze elkaar geen ruimte wilden geven.

'In de steek gelaten'

"Beide coureurs hebben het team vandaag in de steek gelaten", zei Szafnauer. "We bevinden ons in een heel spannend gevecht om de vierde plaats in het WK voor constructeurs. Meer dan duizend werknemers van ons team werken daar keihard voor. Esteban en Fernando moeten dit dan beter doen en incidenten op de baan vermijden."

Ocon en Alonso hadden zich respectievelijk als zesde en zevende geplaatst voor de sprintrace. Het perspectief op punten was dus groot voor Alpine, dat met McLaren strijdt om de vierde plaats in het WK voor constructeurs.

Esteban Ocon en Fernando Alonso

Het ging echter helemaal mis, omdat beide auto's in de openingsfase van de sprintrace beschadigd raakten toen Ocon en Alonso tegen elkaar aan reden. De Fransman had schade aan de vloer van zijn auto, Alonso moest in de pits een nieuwe voorvleugel halen.

De tweevoudig wereldkampioen gaf Ocon de schuld van de botsingen, maar werd zelf bestraft door de wedstrijdleiding en kreeg na de race nog eens een tijdstraf van 5 seconden. Ocon en Alonso moeten de hoofdrace van zondag nu starten vanuit de achterhoede, vanaf de zeventiende en achttiende plaats.

"Of ik al met Esteban heb gesproken? Nee, nog niet. En dat hoeft ook niet. Nog één race en dan is het eindelijk voorbij", zei Alonso tegen Sky Sports F1. Daarmee doelde de Spanjaard naar alle waarschijnlijkheid op het huidige seizoen met Alpine. Alonso vertrekt overigens naar Aston Martin.

'Haatberichten'

Het voorval leidde ook tot een stroom aan 'haatberichten' op sociale media. Alpine meldt in een verklaring dat tijdens de race 882 "giftige" berichten van soms racistische aard zijn binnengekomen, gericht aan de coureurs of andere leden van het team.

"Daarvan waren er 162 heel giftig. Dit is onacceptabel. Op de baan was er een op zichzelf staand race-incident. Helaas blijven we steeds haat en discriminatie zien op sociale media. Als team tolereren we dat niet. We nemen stappen tegen mensen of groepen die zulke dingen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl