Ivan Toney is het middelpunt van de feestvreugde bij Brentford

Arsenal profiteert van misstap Manchester City, Van Dijk ongedeerd naar Oranje

Manchester City heeft zich in eigen huis laten verrassen door Brentford. Hoewel de thuisploeg met tien WK-gangers aantrad - alleen de Noorse topscorer Erling Haaland zal sowieso niet in Qatar in actie komen - ging de titelhouder met 2-1 onderuit. Crysencio Summerville scoorde voor de vierde keer op rij voor Leeds United.

Brentford was niet van plan verstoppertje te spelen tegen City en ging brutaal in de aanval in het Etihad Stadium. De middenmoter kreeg via Frank Onyeka en Ivan Toney kansen. Doelman Ederson was telkens alert, maar moest capituleren toen Toney over hem heen kopte (0-1).

Aan de overkant loste Phil Foden voor rust twee schoten. David Raya keerde de eerste, maar had het nakijken bij de volgende uithaal die snoeihard in het dak van het doel terechtkwam (1-1).

Phil Foden haalt uit

City, dat in de eerste helft twee keer door de VAR van een strafschop gehouden werd, heerste na rust, maar Raya hield zijn ploeg knap overeind. Rodri, João Cancelo en Kevin De Bruyne probeerden het, maar konden de Spanjaard niet passeren.

City, dat zestien thuiswedstrijden op rij gewonnen had, gooide achterin de boel open en Brentford counterde in de achtste van de tien minuten extra tijd naar de winst (1-2). Matchwinnaar werd Toney, die daarmee enigszins de frustratie van het missen van de Engelse WK-selectie van zich af schoot.

Er had zelfs nog een hattrick in gezeten voor de aanvaller, maar die open kans liet hij onbenut.

Van Dijk ongedeerd naar Oranje

Liverpool boekte in eigen huis een simpele 3-1 overwinning op Southampton. De 1-0 van Roberto Firmino, die niet met Brazilië naar het WK gaat, was bijzonder fraai: hij verschalkte doelman Gavin Bazunu met een achterwaartse kopbal uit een vrije trap van Andrew Robertson.

Ché Adams tekende voor de 1-1 met een kopbal, waarna Darwin Núñez, nog voor de pauze, twee keer aan het eind stond van een snelle tegenstoot van Liverpool.

Aanvoerder Virgil van Dijk speelde ook zijn veertiende van de veertien Premier League-duels van Liverpool dit seizoen van begin tot eind. Hij meldt zich, voor zover bekend. ongedeerd bij Oranje. Pepijn Lijnders was op Anfield hoofdtrainer. De oud-coach van NEC verving de geschorste Jürgen Klopp.

Koploper Arsenal klopt Wolverhampton en loopt verder uit

Arsenal breidde de voorsprong aan kop van de Premier League uit. De Londenaren namen na rust afstand van Wolverhampton Wanderers (0-2) en profiteerden daarmee van de nederlaag eerder op zaterdag van Manchester City. Na veertien speelronden heeft Arsenal, dat in 2004 voor het laatst kampioen werd, vijf punten meer dan nummer twee Manchester City.

Stand Premier League

Martin Ødegaard opende in de 54ste minuut, na een vlotte aanval, van dichtbij de score. De Noor, oud-speler van sc Heerenveen en Vitesse, was een kwartier voor tijd opnieuw trefzeker. De Wolves blijven door het verlies op de laatste plaats staan.

Vier op een rij voor Summerville

Als bondscoach Louis van Gaal op basis van huidige vorm zijn WK-selectie had geformeerd, was Crysencio Summerville wellicht een kandidaat geweest. Alleen begon de aanvaller van Leeds United pas twee dagen na het bekendmaken van de voorselectie met scoren,

De 21-jarige Summerville, oud-speler van Feyenoord, ADO Den Haag en FC Dordrecht, scoorde tegen Fulham (2-3 verlies), Liverpool (1-2 winst), Bournemouth (4-3 winst) en zaterdag ook weer tegen Tottenham Hotspur.

Na een pass van Brenden Aaronson nam de aanvaller de bal knap mee en schoot hij met links binnen. Het was de openingsgoal voor Leeds.

Crysencio Summerville

Pascal Struijk, die vrijdag van bondscoach Louis van Gaal te horen kreeg dat hij niet meegaat naar het WK, speelde de gehele wedstrijd mee bij Leeds, dat tot 10 minuten voor tijd nog met 3-2 leidde. Tottenham won uiteindelijk met 4-3 dankzij twee doelpunten van de Uruguayaan Rodrigo Bentancur.

Newcastle United won met WK-afvaller Sven Botman in de basis met 1-0 van Chelsea. Joe Willock werd matchwinner.