De gestegen voedselprijzen zijn voor veel mensen een groot probleem
NOS NieuwsAangepast

Nibud: geldproblemen groeien veel mensen boven het hoofd

Veel huishoudens gaan gebukt onder hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. Dat zegt het budgetinstituut Nibud in een nieuw rapport. Het instituut interviewde een afspiegeling van de Nederlandse samenleving en 37 procent van de huishoudens zegt in 2022 moeite te hebben met rondkomen.

Dat is ongeveer evenveel als tijdens het vorige onderzoek in 2018, maar het Nibud ziet wel verschuivingen. Jongvolwassenen tot 35 jaar komen namelijk vaker moeilijk rond. "Deze mensen hebben de meeste moeite om rond te komen", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Vooral de hoge vaste lasten groeien mensen boven het hoofd."

Mensen van 45 en ouder komen juist minder vaak moeilijk rond dan in 2018. Het Nibud ziet verder een toenemend aantal betalingsherinneringen, betalingsregelingen en verzoeken om een voorschot op het salaris. Ook halen mensen meer geld van spaarrekeningen en lenen ze meer bij familie.

Bij de cijfers moet worden opgemerkt dat ze zijn gebaseerd op onderzoek van afgelopen juni en juli. Sindsdien zijn er door het kabinet maatregelen genomen en hebben veel mensen bijvoorbeeld energietoeslag gekregen.

'Maak leven betaalbaar'

Het instituut roept op het leven weer betaalbaar te maken en lanceert daarom de gratis online training 'Aan de slag met je geldzaken'. Daarmee kunnen mensen weer greep krijgen op hun financiën, aldus het Nibud.

Vliegenthart: "De paniek die velen ervaren over alle gestegen prijzen, zien wij terug in de cijfers. Veel Nederlanders gaan gebukt onder de huidige situatie. We zitten echt in een uitgavecrisis en mensen doen hun best om alle rekeningen te betalen. 2023 wordt daarom financieel gezien een spannend jaar."

Volgens Vliegenthart zou het het mooist zijn als alle huishoudens met geldproblemen hulp zouden krijgen. "Maar we zijn ook realistisch. Niet iedereen zit op hulp te wachten. In toenemende mate willen mensen zaken zelf uitzoeken, al dan niet met behulp van Google of YouTube.

Dat laatste is dan ook de reden dat het Nibud nu zelf met een gratis online cursus komt, zegt Vliegenthart. "Maar daarin leggen we ook met nadruk uit dat op een gegeven moment geldproblemen te groot kunnen worden om er zelf uit te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl