Pierre Kartner, alias Vader Abraham
NOS NieuwsAangepast

Pierre Kartner 'Vader Abraham' (87) overleden

Zanger, componist en producer Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, is dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag aan BN DeStem en aan persbureau ANP bevestigd.

Kartner werd vooral bekend met nummers als In 't kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Het nummer over de Smurfen werd wereldwijd meer dan 25 miljoen keer verkocht en In 't kleine café aan de haven werd ruim 250 keer gecoverd en in allerlei talen vertaald.

Ook schreef hij hits voor tal van andere artiesten, zoals Corry en de Rekels, Jacques Herb en Ben Cramer.

De laatste jaren trad Kartner niet meer op en leefde hij teruggetrokken in Breda, schrijft BN De Stem.

Bekijk hier een overzicht van zijn werk:

Pierre Kartner 'Vader Abraham' overleden

Kartner werd op 11 april 1935 in het Gelderse Elst geboren. Zijn laatste woonplaats was Breda. "Breda verliest een markant persoon", twittert burgemeester Depla en ook van collega's van Kartner komen reacties los.

"Een grootheid voor de Nederlandse Muziek. Rust Zacht. Pierre Kartner bedankt voor alle mooie liedjes", zegt Frans Bauer op Facebook.

John de Bever, ook op Facebook: "Ik weet niet wat te schrijven Een grootheid is niet meer. Mijn ontdekker."

Kartner was ook tekstschrijver en producer van Jacques Herbs grootste hit Manuela. "Diep bedroefd. Vanmiddag het in-trieste nieuws vernomen, dat de man die zó veel voor mij betekend heeft, Pierre Kartner, is overleden! Mijn artiesten-vader en ontdekker, is niet meer!", schrijft Herb.

Ook Ronnie Tober spreekt van een triest bericht. "Ik heb een aantal jaren mogen optreden in zijn 'Vader Abraham Show'", schrijft hij op Facebook. Kartner schreef ook nummers voor Tober en produceerde ook platen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl