NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 10/11: Vijfde dag klimaattop Egypte • Zoon Glennis Grace hoort straf

Goedemorgen! Vandaag is de vijfde dag van de klimaattop van de VN in Egypte en de zoon van Glennis Grace hoort zijn straf voor zijn rol bij de mishandeling van winkelpersoneel in een Amsterdamse Jumbo.

Eerst het weer: vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. Het wordt een droge herfstdag met vooral in het zuiden veel ruimte voor de zon.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de vijfde dag van de klimaattop van de Verenigde Naties in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Vandaag staat het programma in het teken van de wetenschap en de jeugd.
  • In Amsterdam doet het gerechtshof uitspraak in hoger beroep tegen de man die eerder werd veroordeeld voor de aanslag op het gebouw van De Telegraaf. Hij kreeg in september 2020 tien jaar cel voor zijn aandeel in de zaak. Er is net als in eerste aanleg twaalf jaar cel geëist.
  • De zoon van zangeres Glennis Grace hoort samen met een andere minderjarige verdachte zijn straf voor zijn rol in het openlijk geweld bij een Jumbo-supermarkt in Amsterdam eerder dit jaar. Tegen de jongen is een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Biden is tevreden over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. "Vandaag was een goede dag voor de democratie, en een goede dag voor de VS", zei hij in een eerste publieke reactie op de resultaten van de midterms.

De Democratische Partij behaalde betere resultaten dan de peilingen deden vermoeden. In het Huis van Afgevaardigden winnen de Republikeinen minder zetels dan verwacht. De verkiezingsstrijd in de Senaat is nog niet beslist, alles hangt nu af van de nek-aan-nekraces in swingstates Arizona, Nevada en Georgia.

In laatstgenoemde staat moeten kiezers volgende maand opnieuw naar de stembus, omdat de Republikeinse noch de Democratische kandidaat de meerderheid heeft. Dat heeft te maken met een derde kandidaat, die ongeveer 2 procent van de stemmen wist te behalen.

Biden noemde het verlies van zetels aan de Republikeinen "pijnlijk", maar was toch te spreken over het verkiezingsresultaat. "We weten nog niet alle uitslagen. Maar terwijl de pers en de experts een gigantische rode golf voorspelden, is dat niet gebeurd."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen is op het Gastronomic Forum in Barcelona verkozen tot het beste plantaardige restaurant van de wereld. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een vakjury.

Prestigieuze prijs voor vegan restaurant: 'We willen een wow-effect'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl