De effecten van Nicole in Jensen Beach in Florida
NOS NieuwsAangepast

Orkaan Nicole komt aan land aan oostkust van Florida

De orkaan die vannacht de oostkust van Florida heeft bereikt, is afgezwakt tot een tropische storm. Orkaan Nicole kwam rond middernacht aan land met windsnelheden van 120 kilometer per uur. Inmiddels zijn die snelheden rond de 95 kilometer per uur met uitschieters van 110 km/u. Verwacht wordt dat de storm nog verder afzwakt.

In Florida werd op verschillende plekken opdracht tot evacuatie gegeven vanwege het natuurgeweld. De orkaan trok eerder als tropische storm over de Bahama's. Daar moesten 860 mensen elders onderdak zoeken. Door het warme zeewater nam de storm daarna in kracht toe.

Het evacuatiebevel in Florida geldt ook voor het resort van voormalig president Trump, Mar-a-Lago.

Op verschillende plaatsen in Florida is er al flinke schade te zien. Bewoners nemen maatregelen:

Florida zet zich schrap voor orkaan Nicole

Nicole kwam aan land bij Vero Beach, tussen West Palm Beach en Melbourne, steden ten noorden van Miami. De autoriteiten hielden rekening met stormvloeden die de kustlijn van de staat verder kunnen verwoesten. The Washington Post schrijft dat hoge waterstanden al schade hebben veroorzaakt aan enkele gebouwen in kustgemeenten.

Vanwege de storm heeft NASA de volgende poging om de nieuwe (onbemande) Artemis-maanraket te lanceren voor een testvlucht, verplaatst van 14 naar 16 november. De raket hoeft niet terug naar het VAB, de enorme hangar op Kennedy Space Center. Volgens NASA kan het gevaarte stortbuien en windsnelheden van 136 kilometer per uur weerstaan en zal Nicole die niet halen. Ook een SpaceX-lancering van twee communicatiesatellieten is minstens vier dagen vertraagd.

Orkaan in november zeldzaam

In september werd Florida ook al getroffen door orkaan Ian, een van de zwaarste stormen die het Amerikaanse vasteland ooit bereikte. Een orkaan in november komt zelden voor, maar is niet uniek. In Florida kwamen er sinds de metingen begonnen in 1853 twee aan land, in 1935 en 1985.

Verwacht wordt dat Nicole ook nog over de staten Georgia, North Carolina en South Carolina zal trekken en voor veel regen zal zorgen. Boven land zal de orkaan verzwakken. In de loop van vrijdag zal de storm geen orkaankracht meer hebben, verwacht het National Hurricane Center.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl