De schade na Ian in Fort Myers Beach
NOS NieuwsAangepast

Doden, stroomuitval en enorme schade in Florida door orkaan Ian

Orkaan Ian heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Florida. Hulpdiensten proberen inwoners van de staat te bereiken, maar dat verloopt moeizaam door het hoge water. Er wordt gevreesd voor vele doden.

Ian is een van de zwaarste stormen die ooit het Amerikaanse vasteland trof. President Joe Biden vreest dat orkaan Ian de dodelijkste kan zijn in de geschiedenis van Florida. "De aantallen zijn onduidelijk, maar we horen de eerste berichten die mogelijk wijzen op een aanzienlijk verlies aan mensenlevens." Hij verzekerde de staat ervan dat de regering in Washington de kosten van de noodhulp volledig op zich zal nemen.

De orkaan richtte eerder in het westen van Cuba veel schade aan. Vervolgens trok hij over de Golf van Mexico naar het zuidwesten van Florida. Daar kreeg de kust bij de steden Sarasota, Venice en Fort Myers de zwaarste klappen. Ian kwam met een windsnelheid van 240 km/u aan land, trok woensdagavond dwars over Florida en heeft inmiddels de Atlantische Oceaan bereikt.

De orkaan trekt nu naar South Carolina, waar hij naar verwachting vrijdag rond de middag aan land komt. Dan is het hoogwater, wat het gebied kwetsbaarder maakt voor overstromingen.

Het natuurgeweld heeft veel inwoners van Florida in een klap dakloos gemaakt:

Orkaan Ian trekt spoor van vernieling door Florida

Op een aantal plaatsen in Florida staat het water nog altijd enorm hoog, soms tussen de 2 en 3 meter. Zelfs in Orlando, ver in het binnenland van Florida, zagen mensen het water tot aan hun middel komen. In getroffen gebieden weten mensen niet hoe ze zonder boot uit hun ondergelopen woning moeten komen.

Velen zoeken naar slachtoffers in het gebied. In Charlotte County, een district aan de westkust van Florida met ruim 140.000 inwoners, vielen al zeker tien doden, bevestigt een functionaris aan de BBC. Een onbekend aantal mensen is vast komen te zitten in hun huis door de overstromingen.

Gouverneur DeSantis van Florida zei donderdagavond op een persconferentie dat er zeker 700 reddingsoperaties in de staat zijn geweest in de nasleep van de storm. De meeste via de lucht, uitgevoerd door de Amerikaanse kustwacht. Het is onduidelijk wanneer het water zakt. Meer dan 2 miljoen mensen zitten in Florida zonder stroom. Volgens elektriciteitsbedrijven kan het dagen tot soms weken duren voor de schade is hersteld.

President Biden heeft de verwoesting door Ian uitgeroepen tot een grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële en andere hulp, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis.

  • Reuters
    Hoogwater in Fort Myers
  • Reuters
    Een waarschuwingsbord in Kissimmee, Florida
  • Reuters
    Schade in Fort Myers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl