NOS NieuwsAangepast

Veel schade door orkaan Ian, stormvloed van 3,6 meter hoog gemeten

Meerdere kustplaatsen van Florida zijn getroffen door een stormvloed van 3,6 meter hoog, heeft gouverneur Ron DeSantis gezegd in een persconferentie over orkaan Ian. De tropische cycloon, die gisteravond aan land kwam aan de westkust van de Amerikaanse staat, veroorzaakt veel overstromingen. Ruim 2 miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom.

Volgens gouverneur DeSantis zal orkaan Ian in de top-5 terechtkomen van zwaarste orkanen die Florida ooit hebben getroffen. "De hele staat zal te maken hebben met schade", waarschuwde hij. In meerdere regio's geldt een avondklok.

Straten kwamen door de hevige regenval al snel blank te staan:

Orkaan Ian raast over Florida: 'Zet je schrap'

Ian gaat gepaard met zware regenval en wind. Vanuit meerdere staten zijn hulptroepen onderweg naar Florida, zoals helikopters en reddingswerkers. DeSantis verwacht dat hulpverleners donderdagochtend (lokale tijd) met massale reddingsoperaties kunnen beginnen, als het weer licht is. Er worden dan onder meer 250 vliegtuigen en helikopters en 1600 voertuigen ingezet om burgers te helpen zei hij.

Lokale hulpdiensten zeggen tegen CNN dat ze niet altijd in staat zijn om op noodoproepen in te gaan, omdat hulpverleners vanwege de orkaan niet veilig kunnen werken. "We ontvangen oproepen over water in huizen en andere situaties, maar zolang de gevaarlijke omstandigheden aanhouden kunnen we die niet beantwoorden", zegt de directeur van de hulpdienst van Charlotte County.

'Levensbedreigende en catastrofale overstromingen'

Het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum (NHC) zegt dat de orkaan inmiddels is afgezwakt tot categorie 1, maar houdt nog altijd rekening met onder meer "levensbedreigende en catastrofale overstromingen".

Onder meer de kustplaats Naples kampt met zware regenval en overstromingen. Op sociale media gaan beelden rond van onder meer verwoeste huizen en volgestroomde straten.

Ook onderstaande video wordt veel gedeeld. Te zien is dat brandweerlieden tot hun middel in het water staan:

De burgemeester van Fort Myers, een stad iets ten noorden van Naples, zegt tegen CNN dat Ian de "ergste storm" is die hij ooit heeft gezien. Volgens hem hebben niet alle inwoners de evacuatiebevelen opgevolgd. "Nu zitten ze vast", zei hij. "De straten staan onder water en de hulpdiensten kunnen hen niet bereiken."

In totaal zijn aan de westkust van Florida zo'n 2,5 miljoen mensen geëvacueerd vanwege orkaan Ian.

Vluchten geannuleerd

Sinds dinsdag zijn in de VS meer dan 5000 vluchten geannuleerd vanwege de naderende orkaan, die eerder op Cuba al veel schade veroorzaakte. Vandaag worden opnieuw zo'n 2000 vluchten geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl