NOS Nieuws

Voertuigen rijden nog altijd minder kilometers dan voor corona

Het aantal kilometers dat auto's, bestelbusjes, vrachtwagens en bussen samen afleggen, is nog altijd niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Afgelopen jaar reden voertuigen gezamenlijk bijna 134 miljard kilometer, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat was 5 procent meer dan in 2020, maar nog steeds 11 procent minder dan in 2019.

Automobilisten namen het grootste deel van de kilometers voor hun rekening. Zij reden vorig jaar samen 105 miljard kilometer, zowel op Nederlandse als op buitenlandse wegen. In 2019 - voor de pandemie - legden automobilisten fors meer kilometers af, namelijk zo'n 121 miljard.

Bestelbusjes reden vorig jaar juist meer kilometers dan in 2019. Met zulke busjes worden onder meer pakketjes bezorgd.

Bussen zoals lijndiensten en touringcars reden vorig jaar in totaal 497 miljoen kilometer. Dat is flink minder dan in het laatste jaar voor corona, toen bussen in totaal nog 661 miljoen kilometer reden. De afname van bijna 25 procent komt volgens het CBS doordat touringcars nog altijd minder vaak de weg op gaan. Lijndienstbussen rijden wel weer ongeveer evenveel als voor de coronapandemie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl