In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Asielzoeker vernielt auto's met slagboom bij Ter Apel

Op de N366 bij Ter Apel heeft een asielzoeker vanmorgen met een slagboom op passerende auto's geslagen. De politie heeft de man aangehouden. Burgemeester Velema van de gemeente Westerwolde is woedend en roept staatssecretaris Eric van der Burg op tot ingrijpen.

Wat er precies is gebeurd is niet bekend. Volgens de politie zijn meerdere auto's beschadigd geraakt. Gedupeerden, getuigen en mensen met camerabeelden worden opgeroepen zich te melden.

Velema: "Er is inmiddels veel beveiliging in en rond de Ter Apelervenen. Maar ondanks de aanwezigheid van de marechaussee, politie, beveiliging van COA en IND kan een verwarde en gestoorde asielzoeker de weg oprennen met een halve slagboom", zegt hij tegen RTV Noord. "Daar hadden ernstige ongelukken kunnen gebeuren. Ik vind het zeer ernstig dat dit heeft plaatsgevonden."

Ook voor hem is nog niet duidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Het is wel zo dat op regelmatige basis mensen worden buitengezet bij het COA of de IND. Er vindt dan geen overdracht plaats naar de gemeente of de politie." Hij wil dat verantwoordelijke instanties beter gaan samenwerken. "Ik heb vanmiddag contact gezocht met de staatssecretaris en gezegd dat hierop geacteerd moet worden."

Eind september vernielde een asielzoeker zeker twintig auto's in Ter Apel. Die werd veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf. Velema ziet een patroon. "Dat dit soort potentiële bommetjes vrij kunnen rondlopen, dat is niet nodig. We kunnen dit met elkaar voorkomen, maar er moet eenduidige aansturing zijn bij de organisaties aan de Ter Apelervenen. Dat is de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris."

Kosten reparatie voorgeschoten

De vorige keer heeft de gemeente Westerwolde de kosten van de reparatie van de beschadigde auto's voorgeschoten. De rekeningen zijn vervolgens doorgestuurd naar het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ook deze keer kunnen de gedupeerden bij de gemeente terecht, zegt Velema. "Wij hebben contact gezocht met de politie. Wij krijgen de gegevens van de slachtoffers doorgestuurd. Mocht dit niet gebeurd zijn, dan kunnen mensen bij de gemeente terecht."

Advertentie via Ster.nl